Csak máshogy látják

A nők jobban értékelik a művészetet

Egy tanulmány szerint a férfiakat nem annyira egy alkotás valódi művészi értéke, mint inkább az alkotó személyes ismertsége és elismertsége érdekli.

2014.10.18 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/keso

Egy, a Psychology & Marketing című lapban megjelent tanulmány szerint a férfiak és  a nők nagyon különböző szempontok alapján ítélik meg egy művészeti alkotás értékét. A Huffington Post a felmérést idézve azt írta, hogy a férfiak nem annyira egy-egy festmény vagy szobor valós művészi értéke, mint inkább alkotójának személyes brandje – ismertsége és elismertsége – alapján mondanak véleményt a képzőművészeti produktumokról.

A Michigani Állami Egyetem kutatói 518 embert kérdeztek meg kitalált művészek képeiről; a festmények mellé az „alkotók” biográfiáit is mellékelték. Egyes életrajzok befutott és „autentikus” művészeket, míg mások kezdő festőtanoncokat mutattak be. Ezután megkérdezték a résztvevőket, hogy mely alkotók munkái tetszettek nekik, és hogy vásárolnának-e a munkáikból.

A felmérés azt mutatta, hogy bár általában mindkét nem képviselői elismerően nyilatkoztak azokról a művészekről, akiket sikeres és befutott festőként mutattak be az életrajzokban, a férfiak inkább a „márkaértéket”, a nők pedig inkább a festmények művészi értékét vették számításba véleményük kialakításakor. 

„A nők hajlandóbbnak mutatkoztak arra, hogy behatóbban elemezzék az alkotásokat – nyilatkozta Dr. Stephanie Mangus, a tanulmány egyik szerzője. – Ellentétben a férfiakkal, akik a jelek szeriunt azt gondolták magukban, 'Ez a fickó nagy művész, megveszem a képét.'”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.