Benne lesz a Gombold újra!

Háromnapos divatmustra a Műjégpályán

A magyarok mellett cseh, szlovák és lengyel divattervezők is bemutatkoznak a Central European Fashion Days programján, amelyet október 3. és 5. között rendeznek meg Budapesten.

2014.09.24 00:30MTI
Fotó: Facebook/Central European Fashion Days

A program kiemelt eseménye lesz a Gombold újra! elnevezésű közép-európai öltözéktervezői pályázat szombat esti döntője, amelyre idén csaknem kétszáz tehetséges tervező jelentkezett a régió négy országából - mondta el Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója a programot ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Az igazgató kiemelte: a programsorozat célja többek között, hogy erősítse a regionális együttműködést a kreatív iparágakban, hozzájáruljon a feltörekvő közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozásához, és ahhoz, hogy Budapest a régió egyik kreatív központjává váljon.

Emlékeztetett arra, hogy a programsorozat a magyar EU-elnökség idején, 2011-ben egy másfél órás eseménnyel indult. Felidézte, hogy míg tavaly csak magyar pályázók mérettették meg magukat a Gombold újra! versenyén, addig idén már a közép-európai országokból is jelentkezhettek tervezők.

Külföldről 70 pályamű érkezett, nemcsak a visegrádi országok tervezőitől, hanem például ott tanuló afgán és ukrán fiataloktól is - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelentkezők közül 19-en jutottak tovább a döntőbe. Mint kiemelte, az idei esemény egy minden eddiginél szélesebb körű hazai és nemzetközi összefogással valósul meg.

Az eseményt támogatja a divatvilág egyik legmeghatározóbb piaci szereplőjének számító IMG Fashion is, amely többek között a New York-i, a berlini és a milánói divathét fő szervezője. "Az IMG szakmai megjelenése a biztosíték lehet arra, hogy a Central European Fashion Days felkerüljön a kreatív iparág nemzetközi fórumainak térképére" - hangsúlyozta Böszörményi-Nagy Gergely, hozzátéve, hogy az eseményhez évről évre egyre több piaci szereplő is csatlakozik.

A Central European Fashion Days első két napján, pénteken és szombaton divatbemutatókat tartanak, vasárnap pedig a város több pontján nemzetközi kereskedőkkel találkoznak a tervezők. Mint a Design Terminál főigazgatója elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan a belépők teljes összegét idén is az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlják fel, a hátrányos helyzetű családok munkaerőpiaci reintegrációjának támogatására.

"Úgy gondoljuk, hogy a kreatív ipar alkalmas arra, hogy más ügyekre, köztük a karitatív gondolkodásra is felhívja a figyelmet" - jegyezte meg. A bemutatók mellett több kiegészítő program is lesz, köztük szakmai konferencia, Smart Fashion kiállítás és exkluzív buyer showroom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.