Persea americana

Ezzel zsírozza testét és lelkét!

Az avokádót őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Nem véletlenül, hiszen egyik legértékesebb természetes zsiradékunk.

2014.09.21 10:00ma.hu
freedigitalphotos.net/phasinphoto

A babérfélék családjába tartozó avokádó örökzöld, trópusi fán terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és nagyon tápláló élénkzöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek értékes zsíros olaját (oleum avocado) hidegen sajtolják ki. A szubtrópusi éghajlatot kedveli, szobahőmérsékleten hamar megérik és megpuhul (ehhez papírzacskóba tegyük). Az érett gyümölcs magas karotin-tartalmú, nyersen azonnal fogyasztható. Naponta egynél többet azonban ne fogyasszunk!

Mutatós cserjét nevelhetünk belőle, ha kigyökereztetjük: töltsünk meg egy üvegpoharat vízzel, és tegyük a mag tompa végét a pohár szájára úgy, hogy a mag épp csak érintkezzen a vízzel!

Az avokádó egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványt tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú. Spanyol megszállók révén jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába, az inkák kedvelt gyümölcse volt.

Még ma sem tisztázódott teljesen, hogy az avokádó gyümölcs vagy zöldség. Őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták. A spanyol hódítók aguacate, cura, cupandra, valamint palta nevekkel illeték, a portugálok nemes egyszerűséggel abacate-nek nevezték el az egzotikus gyümölcsöt, a franciák avocatier-nek hívták. Gyorsan avasodó olaját spájzban tárolni nem érdemes, alacsony hőmérsékleten azonban évekig eláll, s nem veszít értékes tulajdonságaiból sem.

Felhasználási területek

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás (arthritis) egyik legjobb gyógyszere. Vérzsír-csökkentő hatású, akárcsak a citrom, a narancs, a citrancs, a mandarin, a kivi, a szilva, a szőlő, az alma, a mandula, a napraforgó mag, a fokhagyma, a káposzta, a paprika, és a diólevél.

A soványság és a táplálkozási rendellenességek egyik hathatós orvossága. Magas olajtartalmú zöld "vaja" az alultápláltak csodaszere, hiszen a természetes növényi zsírok felszívódása sokkal egyszerűbb az emberi szervezet számára, mint az állati zsíroké. Az elhízás ellen szintén védelmet nyújt. A közönséges zsírok fogyasztása következtében háromszorosra is nőhet az étvágy, mégsem elégedett a szervezet, ám elegendő esszenciális zsír fogyasztásával csökken az igény a nagy adagú táplálékok iránt, ezáltal normalizálódhat a test súlya.

Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben eredményes.

A szépség és a fiatalság olaja

Az avokádó magas olaj- és lanolin tartalma következtében könnyen felszívódik a bőrben. A húsában található sok vitamin és ásványi anyag révén az érzékeny bőrrel csodát tesz. Hatékony az ibolyán túli sugarakkal szemben, a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanító hatású, táplálja, puhítja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt. Az avokádó rengeteg B6 és E vitamint tartalma révén rendkívül hatásos hajápolószer. Magas A- és E-vitamin-tartalma következtében különösen hatásos a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére, illetve a nap okozta égési tünetek enyhítésére. Házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításként egyaránt.

Receptek

Az avokádó rengeteg vitamint, tápanyagot tartalmaz, és sok mindent készíthetünk belőle. Gyümölcsét érdemes nyersen elfogyasztani, hogy biológiai értékeiből ne veszítsen, emellett főzés közben megkeseredhet. Legjobb ízesítőszere a fokhagyma.

freedigitalphotos.net/Apolonia


Kezdőknek

Elkészítési mód
A nyers avokádó úgy kenhető, akár a vaj. Vágjuk félbe, szedjük ki magját, és egy vajazókés segítségével kaparjuk rá a pirítósra, ízesítsük kevés fokhagymával. Levét paradicsomlével és némi fokhagymával keverve fogyasszuk. Ha a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk és piciny rákokkal, valamint majonézzel elkeverjük, a héjába visszatöltve elegáns és finom előételt szolgáltatunk fel. Kaviárral is szervírozhatjuk, emellett készíthetünk belőle levest, vagy akár fagylaltot is.

Guacamole
A mexikói gasztronómia széleskörben alkalmazza az avokádót, amelyből pikáns mártást is készítenek: guacamole néven. A guacamole a legismertebb és legkedveltebb salsa. Vágjunk apróra egy avokádót, két paradicsomot és egy pici fej hagymát. Ízesítsük sóval, borssal és lime-mal.

Ceviche
Vágjunk apróra egy avokádót, ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot, hagymát, tegyünk hozzá rákot, kagylót, és öntsük fel citromos, olívaolajos lével.

Zöldturmix
Turmixoljunk össze 4 dl szénsavmentes ásványvizet egy avokádóval, két kivivel, és egy mangóval, majd adjunk hozzá egy evőkanál citromlét. Az elkészült ital magas kálium- és E-vitamintartalma, telítetlen zsírsavai jótékonyan hatnak a szívre és a keringésre .

Avokádós energiabomba
Turmixoljunk össze 4 dl mandula vagy kókusztejet egy mangóval, egy avokádóval, majd tegyünk hozzá egy evőkanál vágott mandulát. A végeredmény különösen gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de fehérjetartalma is jelentős. Mandula helyett kókuszreszeléket is használhatunk Mindkettő jelentős mennyiségű B-vitamint biztosít, melynek fontos szerep jut a szervezet méregtelenítésénél.

Dip
Az avokádóhúst fokhagymával, apróra vágott vöröshagymával, sóval, borssal, kevés tejföllel és sok citromlével pépesítsük.

Haladóknak

Avokádósaláta

Hozzávalók:
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott avokádó,
- 3 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- néhány szál új zöldhagyma, vékony karikákra vágva,
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé,
- késhegynyi só és törött bors,
- 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem,
- 1 teáskanál bazsalikom.

Keverjük össze az összes hozzávalót, és jól lehűtve tálaljuk.

Avokádó Caponata-val és Feta sajttal töltve – hat személyre

Hozzávalók:
- 3 nagy érett avokádó

Caponata
- 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott nagy padlizsán
- közel fél kiló hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom
- 12 fekete olívabogyó, mag nélkül és szeletekre vágva
- 2 evőkanál friss petrezselyemzöld, apróra vágva
- 6 szál zeller, összevágva
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál finom kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 teáskanál kapribogyó
- só, bors ízlés szerint
 
Dresszing:
- 175 gramm feta sajt, 6 szeletre vágva
- 6 bazsalikom levél, csíkokra vágva
- másfél deci olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 1 citrom héja
- frissen őrölt feketebors, só
- friss bazsalikom levelek a díszítéshez

Caponata
Sózzuk be a padlizsánt és hagyjuk állni egy órára, majd óvatosan nyomkodjuk ki belőle a vizet, tegyük konyharuhára száradni. Forrósítsunk fel négy evőkanál olajat, süssük benne hirtelen barnára a zellert, szedjük ki és tegyük félre. Tegyük bele a padlizsánt, pároljuk puhára, süssük barnára. Tegyük félre hűlni. A maradék két kanál olajon pirítsuk aranyszínűre a hagymát, adjuk hozzá a paradicsomot, és pároljuk sűrűre. Ez körülbelül negyed órát vesz igénybe. HA ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a cukrot, a vörösborecetet és a szerecsendiót, s főzzük tovább 10 percig, időnként megkeverve, míg egy sűrű, gazdag, édes-savanyú szósz nem lesz belőle. Adjunk hozzá sót és őrölt borsot. Keverjük hozzá a kapribogyót, a szeletekre vágott olívabogyókat, a petrezselymet, a padlizsánt és a zellert. Szükség esetén sózzuk és borsozzuk újra, majd hűtsük le.

Dresszing
Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk ízlésünk szerint.

Ezek után vágjuk félbe az avokádókat, távolítsuk el a magokat. A vágási felületet és a mag helyét kenjük meg egy kis dresszinggel, hogy elkerüljük az elszíneződést. A mélyedéseket töltsük meg a Caponata-val, tegyük rá a Feta sajtot, majd locsoljuk meg a dresszinggel.

Díszítsük bazsalikomlevéllel, szervírozzuk couscous salátával és ropogósra pirított kenyérszeletekkel. Jó étvágyat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.