Saría Szudánban

Elhagyta a hitét, halálra ítélték - most az USA-ba tart

Továbbutazott csütörtökön Olaszországból az Egyesült Államokba a Szudánban hitehagyásért halálra ítélt, majd felmentett nő és családja.

2014.07.31 13:15MTI
Forrás: Wikipedia

A szudáni nő, Mariam Yahya Ibrahim, amerikai állampolgárságú, keresztény vallású férje és két gyermekük a Fiumicino római repülőtéren szálltak fel egy New Yorkba tartó gépre.

Az asszonyt május közepén a Szudánban hatályos iszlám vallásjog, a saría alapján kötél általi halálra ítélték. Száz korbácsütést is kiszabtak rá, és mindezt csak azért, mert nem muzulmán férfihoz ment feleségül. Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte.

Júniusban Mariamot szabadon engedték, de amikor családjával az Egyesült Államokba próbált távozni, a kartúmi repülőtéren őrizetbe vették. Ezt követően Mariam a szudáni amerikai nagykövetségtől menedékjogot kért. Az olasz kormány segített közvetíteni, de csak több hetes diplomáciai munkával tudta elérni, hogy a szudáni hatóságok Olaszországba engedjék Mariamot és családját. Július 24-én érkeztek meg Rómába, és Ferenc pápa még aznap fogadta őket a Vatikánban.

"A Rómában töltött egy hét alatt Mariam és családja az olasz belügyminisztérium védelme alatt állt. Titkos helyen tartózkodtak, de arra lehetőségük volt, hogy vasárnap a Szent Pál székesegyházban részt vegyenek a szentmisén" - mondta Antonella Napoli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.