Iraki válság

Irakban elrendelték a nők körülmetélését

Valamennyi lány és asszony körülmetélését elrendelte az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista szervezet az észak-iraki Moszulban és körzetében.

2014.07.24 16:55MTI
hirdetés
Forrás: Wikipedia

Az iszlamista szervezet által kiadott fatva (vallási rendelet) - az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) az adatai alapján - elvileg 4 millió lányt és asszonyt érintene - közölte Jacqueline Badcock, az ENSZ iraki humanitárius összekötője.

"Ez Irakban új dolog, és súlyos aggodalomra ad okot" - hangsúlyozta a Genfben tartott sajtóértekezleten az ENSZ-tisztviselő, aki az észak-iraki Erbílből beszélt videotelefonon. Hangsúlyozta: ez nem az iraki nép akarata, s a nők nagy veszélynek vannak kitéve a terroristák által ellenőrzött területeken.

A nők körülmetélése tilos volt Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor idejében.

Jacqueline Badcock elmondta, hogy Moszulban már csak mintegy húsz keresztény család maradt, akiket civil szervezetek - közöttük a Caritas - támogatnak. Egyes családok felvették az iszlám vallást, mások inkább kifizették az ILIÁ által kiszabott bírságot.

A nagyvárost elfoglaló és Iszlám Állam (IÁ) néven "kalifátust" kikiáltó Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) szélsőséges szunnita terrorszervezet a muzulmán mecsetek hangszóróin és röplapokon szólította fel a keresztényeket, hogy hagyják el a Moszult vagy térjenek át az iszlám hitre, illetve fizessenek különadót. Moszulban az ILIÁ megjelenése előtt még huszonötezres keresztény közösség élt, bár ez is csak egy töredéke volt korábbi lélekszámuknak.

Az ENSZ tisztviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a harcok miatt sok gazda hagyta el földjét, és az áramkimaradások miatt sok helyett leállt a gabona őrlése is, ami élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.