Hogy ne érjen meglepetés

Ne feszegessük a határokat! - Vámtippek nyaraláshoz

Júliusban elindul a hosszú szabadságok, külföldi nyaralások szezonja. Utazás előtt mindenképp érdemes tájékozódni célországunk vámtörvényeiről, még akkor is, ha az Európai Unión belül kirándulunk.

2014.06.29 07:30ma.hu
Fotó: CBS Reality

A nyári szezonra való tekintettel összegyűjtöttük a legnépszerűbb nyaralóhelyekre vonatkozó fontos vagy éppen szokatlan szabályokat, hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés a határokon.

Horvátország

A horvát vámszabályok az ország uniós csatlakozásával enyhültek, így különösebb veszélyek nélkül pakolhatunk fel családot és autót déli szomszédunk irányába. Ha azonban a házi kedvenc is tengerre száll, gondoskodni kell róla, hogy állatútlevéllel a zsebünkben keljünk útra, hogy teljes létszámmal élvezhessük a nyaralást.

Görögország

Görögország a tengerparti országokhoz hasonlóan tiltja a védett növények és állatok kivitelét. Az ókori romok között jusson eszünkbe az is, hogy komoly büntetést kell fizetni, ha engedély nélkül bármilyen 100 évnél öregebb tárgyat próbálunk meg a gurulós bőröndbe rejtve a vitrinbe csempészni.

Tunézia

A romantikus nyaralásra igyekvő párokat talán nem veszélyezteti a tény, de az országba igyekvő fiútársaságoknak nem árt figyelembe venni: pornográfiának minősülő kiadványok, filmek bevitele esetén pénz, sőt börtönbüntetés szabható ki az országban.

Egyiptom


Egyiptom is épp elég történelmi kinccsel rendelkezik ahhoz, hogy a műemléki tulajdonaikat biztosítsák a szuvenírre éhes turisták hadától. Emellett az arany és ezüst ékszerek kivitele csak személyes felhasználásra engedélyezett, a nem megmunkált aranyat pedig tilos kivinni az országból.

Törökország

A török bazárok kiváló lehetőséget nyújtanak a nézelődésre és az egzotikus kiegészítők megszerzésére. Az ország elhagyásakor az újan vásárolt szőnyegekkel kell óvatosnak lennünk, a számlát mindenképp tartsuk magunknál vásárlás után, hogy a kiegészítővel együtt térhessünk haza.

Kevésbé körültekintő és jószándékú utazókról szól a CBS Reality július 21-től futó műsora, a Határvédők, melyben biztonsági szolgálatok munkájába nyerhetünk betekintést. A sorozat rejtett kamerás felvételeken mutatja be a nagyobb drog- és fegyverszállítmányok elfogását, minden egyéb bizarr tárggyal együtt, amiket az emberek megpróbálnak az országba csempészni. A komoly csempésztörténeteken túl humoros és meghökkentő eseteket is végigkísérhetünk minden hétfőn és kedden a CBS Reality-n - írja a Noguchi hírlevelében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.