Hoppon maradt celebek!

Elmarad az Arany Glóbusz-gála - az Oscar is veszélyben

Immár véglegessé vált, hogy elmarad vasárnap az Arany Glóbusz-díj 65. gálája a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkját támogató színészek bojkottja miatt. Ha a jelenlegi patthelyzet nem mozdul el a holtpontról, még akár a február 24-i Oscar-gála is veszélybe kerülhet. .

Golden Globe 2006 képgaléria

2008.01.08 10:20MTI

A hagyományos csillogó ünnepség helyett sajtótájékoztató keretében hirdetik ki a nyerteseket a Los Angeles-i Beverly Hiltonban, amely hatását tekintve korántsem ugyanaz, nem is beszélve a nézettségről, amely vélhetően messze elmarad a gála tv-közönségétől, annak ellenére, hogy ezt a rendezvényt is lehet majd követni világszerte a képernyők előtt, a gálák közvetítési jogával rendelkező NBC csatorna jóvoltából.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) által alapított díjakat 1944 óta ítélik oda a legjobb filmeknek és színészeknek. Az első gálán a legjobb női alakítás díját Jennifer Jones kapta a Bernadette daláért - ez lett egyben a legjobb film is -, míg a legjobb férfi színész Arany Glóbuszát a magyar származású Paul Lukas (Lukács Pál) vihette haza az Őrség a Rajnán főszerepéért. Mindhárom díj esetében bejött az azóta is élő hagyomány, mely szerint az Arany Glóbusz az "Oscar előszobája".

1950 és 1955 között a HFPA két szervezetre szakadt, akkor egy ideig párhuzamosan adták ki az Arany Glóbuszokat és a "Henriette"-eket, de 1955-ben újra egyesültek. Még soha nem volt példa arra, hogy a gála elmaradjon és egyelőre bizonytalan az is, hogy az idén 80. születésnapját ünneplő Oscart megtartják-e. Márpedig nem sokat érne az egész világon közvetített csillogó esemény a hagyományos műsorvezetői poénok (az idén Jon Stewart komikus lesz a ceremóniamester) és a filmsztárok "vörösszőnyeges" bevonulása és köszönetképpen mondott bölcsességei nélkül. Az ünnepség sorsa azután vált kétségessé, hogy az amerikai írók céhének (WGA) a nagy filmstúdiókkal való jogdíjvitája miatt november 5. óta tartó sztrájkját támogató televíziós és filmszínészek céhe (SAG) pénteken leszögezte: tagjai nem fognak részt venni a díjátadón.

HFPA még az utolsó pillanatban is mindent elkövetett, hogy megállapodásra jusson a rangos eseményt közvetítő NBC-vel, remélve, hogy az ünnepélyes díjátadó megtartása rákényszeríthetné az írócéhet a sztrájk átmeneti feloldására, és lehetővé tenné a sztárok megjelenését a rendezvényen.

A sztrájk ellenére több neves színész megjelent hétfő este a kaliforniai Santa Monicában tartott amerikai kritikusi díjak gáláján, amelyet a sztrájk által nem érintett VH1 közvetített. Köztük volt Brad Pitt, Angelina Jolie és George Clooney, aki Don Cheadle-nek adta át a Joel Siegel-díjat humanitárius munkájáért és az alkalommal élve felhívta a figyelmet arra, hogy Hollywood "egyiparú" város, és ha kitör egy ilyen sztrájk, az nemcsak a forgatókönyvírókat és színészeket érinti, hanem az éttermeket, a szállodákat és a különböző ügynökségeket is.

Clooney felszólította az érdekelteket: zárkózzanak be egy szobába és ki ne jöjjenek onnan, amíg meg nem állapodtak. Mellesleg Clooney és Pitték, továbbá Jodie Foster, Johnny Depp, Cate Blanchett, Denzel Washington és Tom Hanks lettek volna az Arany Glóbusz-gála várható nagy csillagai. Hollywoodban utoljára 1988-ban volt jelentősebb sztrájk, akkor is a forgatókönyvírók szüntették be a munkát öt hónapra, de az akkori leállás nem érintette a két nagy gálát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.