Selfie vagy szelfi?

Smink nélküli önfotókkal a rák ellen

Több ezer nő osztotta meg a festetlen arcáról készült önportrét a közösségi portálokon, hogy adakozásra szólítson fel a rák elleni küzdelem javára.

2014.03.27 04:30MTI

Smink nélküli szelfikkel gyűjtöttek 8 millió fontot (2,9 milliárd forintot) a rák ellen Nagy-Britanniában. Több ezer nő osztotta meg a festetlen arcáról készült önportrét a közösségi portálokon, hogy adakozásra szólítson fel a rák elleni küzdelem javára.

Az ismeretlenek mellett számos színésznő és énekesnő is elküldte a Facebookra, a Twitterre vagy az Instagramra sminktelen szelfijét: köztük Beyoncé, Rihanna és Cara Delevigne brit modell.

"A kampány magától járta be az egész világot, hatására hat nap alatt gyűlt össze a hatalmas összeg, pedig nem mi kezdeményeztük. A képek címkéje, vagyis hashtagje ("inomakeupselfie") - korábban sosem látott rajongást váltott ki - üdvözölte a kezdeményezést Carolan Davidge, a Brit Rákkutató Intézet kommunikációs igazgatója.

Egy technikai probléma miatt azonban az átutalások 0,23 százaléka az UNICEF számlájára került, amelynek ugyanaz az adománygyűjtő telefonszáma, mint a Brit Rákkutató Intézetnek. Akik pedig a DONATE kulcsszóval küldték hozzájárulásukat a BEAT helyett, azoknak a pénze az ENSZ egy ügynökségéhez jutott.

Azok az adakozók, akik a BEAT helyett a BEAR szót írták az utalásra, a WWF vadvédelmi szervezetnél egy jegesmedve örökbefogadását indították el. Összesen 18 625 font (7 millió forint) került tévedésből rossz helyre. Mind az UNICEF, mind a WWF dolgozik azon, hogy ilyen hiba ne fordulhasson elő újra, a pénzt pedig eljuttatják annak, akinek eredetileg küldték volna - erősítették meg a szóvivők.

Harpal Kumar, a Brit Rákkutató Intézet elnöke elmondta: mivel állami támogatást nem kapnak, a beérkezett összegből kulcsfontosságú kutatásokat fognak tudni elvégezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.