Legális trükkök, amiktől többet költünk

Vigyázat: így lesz drágább az éttermi vacsoránk

Előfordult már, hogy már előre tudta, mit szeretne vacsorázni az étteremben és az megközelítőleg mennyibe fog kerülni, de a végén mégis sokkal többet hagyott ott? Íme, a trükkök, amiknek bedőlünk!

2014.03.24 16:41ma.hu

1. Meddig jut el az étlapban?

Vannak éttermek, ahol ABC-rendben vannak az ételek felsorolva, persze minimális csoportosítással megkönnyítve a válogatást, hogy szárnyast, halfélét, esetleg készételt szeretnénk választani, ám vigyázzon, ha az első oldalon kiemelten találja a séf napi ajánlatát - amit ráadásul a pincér ügyesen már eleve ott nyit ki és úgy rakja le Ön elé a menüt. Az emberi szem ugyanis hajlamos az elsőként látott kínálatnál leragadni, hosszabb menüsor esetén pedig vagy az első 3-4, vagy az utolsó 3-4 étel közül választunk. Épp ezért az okosabb étteremvezetők úgy készíttetik el az étlapot, hogy a számukra legelőnyösebb ételek ezeken a területeken, esetleg a kinyitott étlap jobb oldalának felső részén legyenek, ami ugyancsak mágnesként hat a szemünkre. Tipp: szánjon időt az étlap átolvasására, és nyugodtan válogasson a lista közepéről is!

2. "Hozhatok esetleg valamilyen előételt?"

Ha csak egy levest és egy főételt szeretne enni, akkor is egyetlen pillanat elég, hogy még egy elem felkerüljön az ebédhez vagy a vacsorához. Még ha nem is terveztünk előételt enni, az ártatlannak tűnő kérdés hallatán könnyen beindul a fantázia, már látjuk is a szemünk előtt az ínycsiklandó falatokat, amíg a levest ki nem hozzák - hát persze, hogy kérünk előételt, és extra köretet is majd a főételhez, a desszertről már nem is beszélve. Tipp: készüljön fel a kérdésre és gyakorolja a következő választ: "köszönöm, nem, csak levest és főételt választok".

Fotó: freedigitalphotos.net

3. "Ajánlhatom a 2006-os...?"

Naná, hogy borról van szó. Egy elegáns vacsorához ugyanis jól mutat a bor, főleg ha egy hölgyet akar egy férfi elkápráztatni, de vigyázat: hiába választunk ki egy ételhez illő fajtát, a pincér csak bedobja, hogy ugyanabból a fajtából egy másik évjáratot jobbnak tart, és máris duplájába kerül a kellemes nedű. Tipp: mielőtt igent mond a fenti kérdésre, tájékozódjon, hogy valóban annyival jobb-e az adott évjárat, amennyivel többe kerül (természetesen feltűnés nélkül, hisz a hölgyvendégnek nem szabad azt hinnie, hogy ilyen kicsinyesek vagyunk).

4. Még több trükk a borral...

Szerencsére ez nem általános jelenség, de egy-két helyen előfordulhat, hogy visszafelé alkalmazzák a fenti bortrükköt: a vendég megrendel egy bizonyos évjáratot és típust, aztán egy gyengébb évben készült, ezáltal olcsóbb üveg kerül az asztalra. Arra is érdemes figyelni, ha a pincér előzékeny és minden alkalommal újra és újra megtölti a poharat, amint az előzőt már kiittuk, mert így hamarabb fogy el az egész üveggel, és mire a főételhez érünk, már rendelhetjük is a következő palackot... - szintén jó drágán. Tipp: merjen nemet mondani a pincér szíves invitálására, akkor töltsön a pohárba, amikor Ön jónak látja, és persze diszkréten ellenőrizze a palack címkéjét is, tényleg azt kapta-e, amit kért.

5. ...és a számla

A legtöbb étterem annyit számláz, amennyi az ételek összértéke, és Önre bízza, hogy ad-e borravalót. Ám előfordul, hogy automatikusan hozzáadják a számla végösszegéhez a "felszolgálási díjat", ami a borravaló úri neve, és ha nem vagyunk elég szemfülesek, akkor - különösen egy-egy nagyobb összegű vacsora esetén - nem fog feltűnni a többletköltség, amire bőkezűen még egy köteg borravalót rádobunk. Tipp: nézze meg jól a számla utolsó sorát, lát-e ott olyat, ami arra utal, hogy már rászámolták a fix szervizdíjat.

Ha pedig legközelebb az étterembe lépve a pincér olyan segítőkésznek mutatkozik, mintha egy régi jó barát lenne, egy-két ételt külön megemlít, ne engedje megtéveszteni magát: a látszattal ellentétben nem barátkozni akar, hanem minél hagyobb hasznot kihajtani a vendégből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.