Babahíradó

A terhesség előtti alkoholfogyasztás növelheti a mellrák kockázatát

Amerikai tudósok valószínűnek tartják, hogy az első terhesség előtti alkoholfogyasztás növeli a mellrák kockázatát.

2013.08.29 18:31MTI

Korábbi kutatások az alkohol és a mellrák kapcsolatát későbbi életkorokban vizsgálták, illetve a serdülőkori ivás és a nem rákos melldaganatok összefüggését elemezték. Nem kutatták azonban a nemi érés és az első terhesség közti időszak alkoholfogyasztása és a mellrák esetleges kapcsolatát - olvasható az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet lapjában (Journal of the National Cancer Institute).

A St. Louis-i Washington Egyetem orvosi karának kutatói szerint ebben az időszakban a mellszövet különösen érzékeny a rákkeltő anyagokra. A kutatók 91 005 olyan 25-44 éves ápolónőnő adatait elemezték, akik legalább egy teljes várandósságot kihordtak, és korábban nem volt daganatuk. 1989 és 2009 között követték őket nyomon, 1609-nél mellrák, 970-nél jóindulatú mellbetegség alakult ki a vizsgált időszakban.

A résztvevők 20,4 százaléka számolt be a kérdőíven arról, hogy az első ciklusától az első terhességéig nem ivott, 3,8 százalékuk vallott be közepes vagy erős alkoholfogyasztást.

Azt fedezték fel, hogy minél hosszabb a nemi éréstől az első terhességig tartó időszak, annál nagyobb a mellrák kockázata. Ebben az időszakban napi egy ital - egy üveg sör, pohár bor vagy fél deciliter rövid ital - fogyasztása átlagosan 13 százalékkal növeli a mellrák kockázatát, és 15 százalékkal fokozza a valószínűségét annak, hogy a nő élete során jóindulatú mellbetegség alakul ki. Noha az utóbbi nem rákos eredetű, előfordulása 500 százalékkal növeli a mellrák kockázatát.

"A szülők tanítsák meg a lányaiknak, hogyan függ össze az ivás és a mellrák ebben az érzékeny időszakban" - hangoztatta Ying Liu, a tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint további kutatások szükségesek arról, hogyan lehet ellensúlyozni az alkohol hatásait, ha a fiatal nő mégis az ivás mellett dönt. Korábbi tanulmányok, amelyek figyelmen kívül hagyták az alkoholt, a rostos táplálékok és a testmozgás mindenki számára egyaránt érvényes rákkockázat-csökkentő hatását emelték ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.