Babahíradó
A terhesség előtti alkoholfogyasztás növelheti a mellrák kockázatát
Amerikai tudósok valószínűnek tartják, hogy az első terhesség előtti alkoholfogyasztás növeli a mellrák kockázatát.
2013.08.29 18:31MTIKorábbi kutatások az alkohol és a mellrák kapcsolatát későbbi életkorokban vizsgálták, illetve a serdülőkori ivás és a nem rákos melldaganatok összefüggését elemezték. Nem kutatták azonban a nemi érés és az első terhesség közti időszak alkoholfogyasztása és a mellrák esetleges kapcsolatát - olvasható az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet lapjában (Journal of the National Cancer Institute).
A St. Louis-i Washington Egyetem orvosi karának kutatói szerint ebben az időszakban a mellszövet különösen érzékeny a rákkeltő anyagokra. A kutatók 91 005 olyan 25-44 éves ápolónőnő adatait elemezték, akik legalább egy teljes várandósságot kihordtak, és korábban nem volt daganatuk. 1989 és 2009 között követték őket nyomon, 1609-nél mellrák, 970-nél jóindulatú mellbetegség alakult ki a vizsgált időszakban.
A résztvevők 20,4 százaléka számolt be a kérdőíven arról, hogy az első ciklusától az első terhességéig nem ivott, 3,8 százalékuk vallott be közepes vagy erős alkoholfogyasztást.
Azt fedezték fel, hogy minél hosszabb a nemi éréstől az első terhességig tartó időszak, annál nagyobb a mellrák kockázata. Ebben az időszakban napi egy ital - egy üveg sör, pohár bor vagy fél deciliter rövid ital - fogyasztása átlagosan 13 százalékkal növeli a mellrák kockázatát, és 15 százalékkal fokozza a valószínűségét annak, hogy a nő élete során jóindulatú mellbetegség alakul ki. Noha az utóbbi nem rákos eredetű, előfordulása 500 százalékkal növeli a mellrák kockázatát.
"A szülők tanítsák meg a lányaiknak, hogyan függ össze az ivás és a mellrák ebben az érzékeny időszakban" - hangoztatta Ying Liu, a tanulmány vezető szerzője.
A tudósok szerint további kutatások szükségesek arról, hogyan lehet ellensúlyozni az alkohol hatásait, ha a fiatal nő mégis az ivás mellett dönt. Korábbi tanulmányok, amelyek figyelmen kívül hagyták az alkoholt, a rostos táplálékok és a testmozgás mindenki számára egyaránt érvényes rákkockázat-csökkentő hatását emelték ki.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 2:30 Ásványolaj szövetség: 1,9 százalékkal csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben
- 1:30 Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben
- 0:30 Szombaton ismét lemezboltok napja
- 23:30 Ötven év után streamingen ismét látható a Let It Be és egy új Beatles-könyv is megjelent
- 22:30 Informatív online útmutató a megfelelő sport kiválasztásához
- 21:30 Csökkent a világ legnagyobb luxuscikk-gyártója, az LVMH negyedéves bevétele
- 20:35 Átrendeződést hozhat az EP-választás, a hagyományos pártok ihatják meg a levét
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06