A pályaudvaron épül az 5. naperőmű

Zöldre cserélik a bécsiek áramát

Várhatóan ősszel kezdi meg a működést és a már meglévő 800 után újabb 160 lakást láthat el zöld energiával az a naperőmű, amelyet a Wien Mitte épület tetején építenek meg a városlakók támogatásával.

2013.07.03 19:47ma.hu

Töretlen sikernek örvendenek a közösségi naperőművek Bécsben, amelyek részvényeit tavaly 26 óra alatt kapkodták el, idén pedig csak várólistáról lehet hozzájuk jutni. Bécsben egyelőre négy ilyen erőmű működik – Donaustadtban, Floridsdorfban, Liesingben és Simmeringben – és 800 háztartást látnak el ökoárammal.

A következő naperőmű a pályaudvar, metrómegálló, bevásárlóközpont és irodaházként is funkcionáló Wien Mitte épületegyüttes tetején kap helyet és ősztől 160 környékbeli háztartást lát majd el zöld energiával. A 9.000 négyzetméternyi tetőfelületen összesen 1.800 FV-panelt helyeznek el, amelyek teljesítménye 450 kWp.

Fotó: APA Grafikdienst/Wien Energie

Egy panel 950 euróba kerül, amely után a naperőművet létesítő és üzemeltető Wien Energie évi 3,1% százalékos kamatot fizet a kisbefektetőknek. A modulok élettartamának lejártával, 25 év után a cég eredeti áron visszavásárolja a paneleket a bécsiektől.

A tavaly kidolgozott üzleti modell annyira sikeres, hogy várólista van a panelekre, és az ötlet sikeres exportcikk lett – nemcsak Ausztrián, de Európán belül is. A márciusi népszavazáson pedig kiderült, hogy a városlakók 67 százaléka szeretne további közösségi naperőműveket látni.

A város célja, hogy 2030-ra a jelenlegi 16,5-ről 40 százalékra növelje a megújuló energiahordozók arányát az energiaellátásban. Így a jövőben összesen hétre bővítik a közösségi naperőművek számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.