Rácáfolt a Kedvesem a kétkedőkre

Eurovízió: Tizedik lett ByeAlex, a pálmát a dánok vitték + KÉPEK!

Az idei Eurovízió győztese nem okozott váratlan meglepetést, a legtöbb fogadóiroda a dán Emmelie de Forestet várta az első helyre, ByeAlex 10. helyezése azonban sokakat meglepett, akárcsak a magas pontszámaink.

Eurovízió 2013 döntő képgaléria

2013.05.19 08:33ma.hu / MTI

Óriási meglepetést okozott a kétkedőknek a szombat este megrendezett 58. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének eredménye, bár a ByeAlex-rajongók mindvégig hittek kedvencük bravúros szereplésében. A szinte semmiből felbukkant előadót a Kedvesem című száma miatt már A Dal című hazai válogatóversenyen is számtalan támadás érte, nem véletlen, hogy amikor eldőlt, ez a dal fogja képviselni Magyarországot a nemzetközi versenyen, egymást érték a különféle paródiák, és az úton-útfélen felbukkanó kritikák sem voltak épp hízelgőek.

ByeAlex azonban nem törődött a támadásokkal, menetelt előre rendületlenül és kitartóan készült a svéd színpadra. Az első igazi meglepetést a csütörtöki elődöntő hozta, amelyen a tíz továbbjutó közt elsőként hangzott el a Hungary szó, azóta már tudjuk, akkor a magyar előadó a 8. legtöbb szavazatot kapta a szakmai zsűri és a külföldi közönség jóvoltából. A meglepetés érthető: a Kedvesem se nem tipikus slágerszám, se nem nyűgözhette le a szövegével a nemzetközi szavazókat, hisz a kissé melankólikus hangulatú dal magyar nyelven hangzott el, amit a határon túl csak a kint élő magyarok érthettek meg.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Ez utóbbi tény, nevezetesen az anyanyelvű versenydal ugyanakkor nem lógott ki jelentősen az idei mezőnyből, a korábbi évek tapasztalatával ellentétben ebben az évben a szokottnál több versenyző énekelt a nemzetközileg leginkább ismert angol helyett a saját nyelvén. ByeAlex mindenesetre már a felkészülés alatt széles rajongótábort tudhatott magáénak, de mint az előző években megtapasztalhattuk, a pozitív kritikák alig-alig jelentenek valamit, a döntés úgyis a telefont nyomkodók kezében van.

Belőlük viszont szerencsére volt rendesen, így aztán a bő két órás versenyrész után mindjárt az első négy bejelentkező ország kifejezetten jó pontszámokat adott, a sorozat pedig kisebb-nagyobb megingásokkal az utolsó, 39. országig folytatódott. A legnagyobb örömöt kétségkívül a Németországtól kapott maximális 12 pont jelentette, de az összesített 84 pontban sokat számított a finnektől és a svájciaktól kapott 10-10 pont.

Albániától 8 pontot kaptunk, 7-et adtak a hollandok, 6-ot a San Marino-iak, a bulgárok és az észtek, 5 pont jött a litvánoktól, 4-4 Észtországból és Horvátországból, a svédek és az olaszok is 3-3 ponttal jutalmazták a Kedvesemet, míg Szerbia, Norvégia és Görögország 2 pontot adott a magyar dalnak. Ugyanakkor némi csalódással fogadtuk, hogy a szomszédos országok közül sem a "sógorok" (Ausztria), sem pedig a románok nem adtak egyetlen pontot sem.

ByeAlex ezzel a 3. legjobb eurovíziós helyezést vívta ki magának, nála jobb eredményt csak Bayer Friderika ért el 1994-ben, ő a 4. helyen végzett, 2007-ben pedig Rúzsa Magdi a 9. helyre énekelte be magát. Az idei teljesítménnyel ráadásul Márta Alex - ez a civil neve - sorozatban a harmadik, döntőbe jutott versenyző volt, tavaly szintén finalistaként láthattuk-hallhattuk a Compact Discót a Sound of our heart című számával, előtte pedig Wolf Kati bűvölte el a közönséget a What about my dream (Szerelem, mért múlsz) című számával.

"Szerintem önmagáért beszél, hogy Magyarország eddigi harmadik legjobb eredményét értem el az Eurovízión, ráadásul 12 pontot kaptam a németektől. Úgy érzem, kiderült, hogy Európa nyitott egy új dologra, sokakban benne volt: egy énekes magát hozza, ne pedig másoljon" - mondta ByeAlex az MTI-nek a szereplésről. Hozzátette: nem kell feldolgoznia, hogy a semmiből jőve néhány hónap után a 10. lett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

"Tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, mert jó dalszerzőnek gondolom magam, de előadóként még van hová előrelépnem. Nagyon jó érzés volt tizenvalahányezer embernek énekelni az Arenában, most nem volt bennem idegesség, mint az elődöntőben" - hangsúlyozta ByeAlex.

A 28 éves ByeAlex (Márta Alex) tizenhetedikként lépett színpadra, közvetlenül a későbbi győztes után. Bár előző este, a zsűrik előtt előadott produkció során adódott néhány technikai probléma (például részlegesen elment a világítás), ezúttal minden rendben ment. A magyar nyelven énekelt Kedvesem előadásában a színpadon a vokalista Wéber Helga és a gitáros Kővágó Dániel egészítette ki a produkciót. A dal társszerzője Palásti Kovács Zoltán Zoohacker.

Ami az élmezőnyt illeti, váratlan győzelem ugyan nem született, mert a legtöbb fogadóiroda a dán Emmelie de Forest győzelmét jósolta, az viszont meglepő volt a svéd Loreen tavalyi elsöprő győzelme után, hogy az idei győztes kilétét csak a 35. pontszám beérkezése után lehetett biztosra venni, ekkorra szerzett olyan pontbeli fölényt magának, amit már matematikailag sem lehetett volna elvenni tőle. Az eredmény tehát rendkívül szoros volt és sokáig komoly esélye volt Azerbajdzsánnak is a győzelemre, ő végül 47 ponttal maradt el a győztes 281 pontjától. A dobogó harmadik fokára az ukrán énekesnő került 214 ponttal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.