Élelmiszerbiztonság

Jótanácsok húsvéti tojásfestéshez

Csak tiszta, friss, ép tojást vásároljunk. A tojás dobozán a minőség-megőrzési idő feltüntetése kötelező. A lejárt szavatosságú tojást ne vásároljuk meg. A közeli lejárati idejű termék esetén gondoljuk át, mikor, mire szeretnénk felhasználni a tojást. És az se mindegy, mibe mártjuk...

2013.03.30 11:48ma.hu

Minden tojáson fel kell tüntetni egy külön számjelet, mely a tartási technológiára utal (0-biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos és 3 - ketreces technológiából származik), a származási ország betűjelét és a termelő tízjegyű regisztrációs számát. A kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon. Az üzletekben a tojást tálcán is szabad árusítani, de fel kell tüntetni a csomagolóállomás azonosító számát és a felhasználhatóság időpontját, valamint a megfelelő tároláshoz is ajánlásokat kell tenni - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Facebook-oldalán.

Ezeket vegyük figyelembe tojásfestés esetén:

- Repedt, szennyezett tojások nem alkalmasak tojásfestésre.
 
- Főzzük a festeni kívánt tojásokat keményre.

- A főtt tojásokat gyorsan hűtsük le, folyóvíz alá tartva vagy hideg vízfürdőbe helyezve.

- Tojásfestéshez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszer-színezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használjunk.

- A tojásfesték vásárlásakor mindig ügyeljünk a termék minőség-megőrzési idejére és a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású terméket ne vásároljunk meg. Textilfestéket és egyéb festéket tojásfestésre nem szabad használni!

- A festett főtt tojás 5oC-on vagy alacsonyabb hőmérsékleten egy hétig eltartható. Az így tárolt festett tojás elfogyasztható.

- A húsvéti tojások elrejtésekor kellő körültekintéssel járjunk el. Kerüljük azokat a rejtekhelyeket, ahol a tojás szennyeződhet.

- A főtt, festett tojást legfeljebb 2 órán keresztül tároljuk szobahőmérsékleten, hűtés nélkül. Ha ez nem valósítható meg, javasolt a festett tojást dekorációnak, és nem élelmiszernek tekinteni.

- Tojásfújáskor gondoljunk arra, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.