Negyvenmillió euróért

Fényűző, de környezetkímélő repülőt vásárolt magának a monacói hercegi pár

II. Albert és felesége, Charlene hétfőn egy nizzai hangárban mutatta be a 23 méter hosszú, három hajtóműves Falcon 7X típusú repülőgépet, amely akár 11 ezer kilométert is képes megtenni leszállás nélkül.

2013.03.05 06:37MTI

A repülőgép belső kialakításában döntő szava volt a feleségnek - árulta el az eseményen Eric Trappier, a Dassault repülőgépgyár vezetője.

A kívül hófehér, oldalán a hercegi család címerével díszített repülőgép belül "nagyon visszafogott, egyesíti a kényelmet és az eleganciát" - mondta a cégfőnök.

A repülőgépen nyolc ülőhely, illetve két fekvőhely van, a sötét fa- és a krémszín dominál.

A herceg azt mondta, hogy az új repülőgép nagyon hasznos eszköz lesz államfői tisztségének gyakorlásában. A vételárat nem árulták el, de a Dassault-katalógusban negyvenmillió euróért kínálnak egy hasonló típust.

A hercegi palota közleményében hangsúlyozta, II. Albert nagy súlyt fektetett arra, hogy a repülőgép mindenben megfeleljen a legújabb környezetvédelmi szabványoknak.

Azóta, hogy II. Albert 2005-ben elfoglalta a hercegség trónját, minden évben megvonják utazásainak szén-dioxid-mérlegét; az általa okozott környezetterhelést úgynevezett szén-dioxid-kvóták más országoktól való megvásárlásával ellensúlyozzák.

Az 54 éves herceg nagyon környezettudatosnak mutatkozik: villanyautókat vezet, környezetkímélő közlekedési rendszerek üzembe helyezését szorgalmazza és támogatja, védelmezi a világtengerek ökológiáját.

A világ második legkisebb államának feje kedden teszi meg az első utat új hivatali gépével: állami látogatásra Palau dél-csendes-óceáni üdülőparadicsomra utazik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.