Peter Gilmore 81 éves volt

Elhunyt a legifjabb Onedin-fiú

81 éves korában hosszan tartó betegség után egy londoni hospice-ban elhunyt Peter Gilmore, a gyászhírt a színész családja jelentette be néhány nappal később.

2013.02.08 10:04ma.hu

Peter Gilmore nevét és arcát a magyar közönség a 70-es évek végén ismerhette meg, amikor felbukkant a hatalmas sikerrel vetített Onedin család központi figurájaként, a hajózási vállalatot alapító James Onedinként. A német születésű színész ugyanakkor számos televíziódrámában és sorozatban is játszott, emlékezhetünk rá a Doctor Who-ból vagy épp a Minden lében két kanál mellékszereplőjeként. Jelentős alakításait a Folytassa...-sorozatból is megismerhettük. Peter Gilmore 81 évet élt.

A világ mégis évtizedeken át James Onedinként ismerte és tisztelte, nem véletlenül: a BBC gyártásában készült sorozat összesen 91 epizódot élt meg, és milliók ültek le a képernyők elé, hogy figyelemmel kövessék a 19. században játszódó hajós kalandokat. A húgát, Elizabethet alakító Jessica Benton azt mondta, boldog és hosszú időszakként emlékszik vissza azokra az évekre, amelyekben az Onedin-sorozat részese lehetett, de nem titkolta, hogy a sikert elsősorban Gilmore-nak tulajdonítja, hisz "ő tette ilyenné" a szériát.

Peter Gilmore nemcsak filmes tehetségét villantotta meg, rendszeresen lépett színpadra a West Endben, ahol a musicalekben bebizonyította, hogy énekesnek sem utolsó. "Mindannyian nagyon közeli barátokká váltunk az évek során és nagyon jókat szórakoztunk. Peter gyengéd férfi és úriember volt, fájdalmasan hiányozni fog" - fogalmazott a halálhírre Jessica Benton.

A halálhírt a család megbízásából menedzsere tudatta néhány nappal azután, hogy Gilmore vasárnap örökre eltávozott. Második felesége, Anne Stallybrass - aki a sorozatban is a feleségeként jelent meg -, valamint a rokonok nevében köszönte meg mindenkinek a vigasztaló szavakat, egyben arra kérte a közvéleményt, hogy tartsák tiszteletben a hozzátartozók magánéletét a gyász idejében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.