Törvénymódosítást javasol a képviselő

Lehet-e valaha Katalin hercegnéből királynő?

Törvénymódosítást javasol a brit parlament egyik tagja, hogy a leendő királyok házastársait ne királynénak, hanem királyi hitvesnek nevezzék. Jelenleg csak a férjeknek nincs hivatalos titulusa.

2012.12.31 14:29ma.hu

Ha elfogadja a brit parlament az egyik képviselői javaslatot, akkor Katalin hercegnének szembe kell néznie azzal, hogy sosem fogják őt királynőnek vagy királynének szólítani. John Hemming hatályon kívül helyezné az ősi tradíciókat. A képviselő emlékeztetett rá, hogy jelenleg a királyok feleségei automatikusan megkapják a királyné titulust, míg a királynők férjeinek nincs hasonló címe - II. Erzsébet férje például ezért maradt egyszerűen Fülöp herceg Fülöp király helyett. Épp ezért úgy véli, hogy ha Károly vagy később Vilmos herceg királyi rangba lép, akkor Camilla hercegnét és Katalin hercegnét a Duchess után a Princess Consort, vagyis a hitves hercegnő cím illethetné csak meg.

Fotó: MTI

A Sunday Express fejtegetése szerint így lehetne igazságot tenni az uralkodói férjek "címtelenségéért", ráadásul Camilla hercegné esetében egyébként is problémás lenne egy királynéi cím, mivel Károly herceg második felesége korábban elvált, amit a konzervatív királyi ház nem nézett jó szemmel. A malmok viszont Fülöp herceg esetében is lassan őröltek: II. Erzsébet királynővé válása után csak nagy sokára kaphatott hercegi rangot, eleinte még az sem illette meg, mindössze Lordként feszíthetett felesége oldalán.

Bár egyelőre nem lehet sejteni, hogy termékeny talajt fog-e Hemming javaslata, de az biztos, hogy az utóbbi időben már volt egy jelentős lazulás a szigorú királyi szabályokban, amikor megváltoztatták a fiúszülöttekre vonatkozó öröklési szabályt. Egészen a közelmúltig ugyanis a fiúk akkor is elsőbbséget élveztek a trónöröklési sorrendben, ha történetesen csak másodikként vagy harmadikként jöttek világra nővérük/nővéreik után. Egy nemrég elfogadott módosítás szerint azonban ezentúl kizárólag a tényleges születési sorrend számít, függetlenül a gyermek nemétől.

Az indoklás szerint erre a nemi egyenlőtlenségek megszüntetése miatt volt szükség, de ezzel egyidőben az is biztossá vált, hogy a várandós Katalin akár fiúnak, akár leánynak ad életet, Vilmos után kétséget kizáróan ő ülhet a trónra, nem pedig Vilmos öccse, Harry herceg.

Még több hír Katalin hercegnéről

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.