A választék bőséges

Hogyan válasszunk napelemrendszert és kivitelezőt?

Már tudjuk, hogy gazdaságos, hogy környezetbarát, sőt azt is, hogy időtálló, egyszóval eldöntöttük, hogy napelem. De milyet és kivel? Sorozatunk ötödik, utolsó része ebben segít.

2012.10.16 12:29ma.hu/solarside.hu

Hogyan válasszunk napelemrendszert?

Elővigyázatosan! Hiszen könnyen lehet, hogy ez lesz a leghosszabb ideig működő befektetésünk.

Jelenleg Magyarországon is széles palettából választhatjuk ki a napelemeket. Ma már a legegyszerűbb és legolcsóbb modell is tudja nyújtani a 25 éves teljesítménygaranciát, csak az a kérdés, hogy ezen időn belül a gyártó is megtalálható-e, az esetleges garanciát hogyan lehet a későbbiekben érvényesíteni?

Ennek elkerülésére célszerű nevesebb napelemgyártó cégek termékei közül választani. Talán valamivel drágábbak, de hosszútávon mindenképp behozzák az árukat.

Mire figyeljünk oda?

Ha szeretnénk egy napelemrendszert, akkor pár dologra mindenképpen oda kell figyelni.

1. Teljes körű kivitelezést kapunk vagy csak egy rendszert? Több hirdetésben találkozhatunk rendkívül kedvező napelemrendszer-ajánlatokkal, de ebből nem derül ki, hogy hozzáértő ember végzi-e el a munkát, a rendszer szakszerűen kerül-e fel a tetőre, szakszerűen történik-e a kábelezés, vagy a hálózatra történő rácsatlakozás.

A 230V-os hálózati feszültség nem játék, mint ahogy a napelem-panelsor végén megjelenő 500-800V sem.

2. Óvakodjunk a „Mekk Elek” kivitelezőktől! Több olyan kivitelező van, aki a tevékenységi körét folyamatosan bővíti, így lassan az ablakcserétől a zongorahangolásig mindent elvállalnak. (És persze mindenhez értenek.) Ezeket a vállalkozókat érdemes messze elkerülni.

Aki valóban profi módon akar egy szakterületen munkát végezni, annak folyamatosan képeznie kell magát, hogy a kivitelezés során adódó esetleges hibalehetőségekre rutinból tudja a megoldást. Ezt egy mindennel foglalkozó vállalkozó valószínűleg nem tudja tökéletesen megoldani.

3. Minden szükséges rész benne van az ajánlatban? Az ajánlatok egy része a kellemes fogadtatás érdekében szeret elsiklani olyan részletek mellett, melyek alapvetőek egy napelemes rendszer felszereléséhez és működéséhez. Szakértőnk felhívja a figyelmet, hogy olyan ajánlat is járt már a kezében, ahol például a napelemek tartószerkezete valahogy „kimaradt” a kalkulációból.

Ezenkívül jellemzően a védelmi berendezéseket szokták „lefelejteni”. Mivel ezek jelentős összeget képviselnek, ennek elhagyásával tudnak kedvezőbb árat adni.

4. Ne felejtsük ki a biztonságot! Mivel a napelem kinn van a szabadban, emiatt ki van téve a környezeti hatásoknak, mint például a villámcsapás. Ha egy rendszerben nincs benne (az egyébként kötelező) védelem, akkor nem csak a napelemek, de a ház is rámehet egy olcsó kivitelezésre. Mivel egy napelem rendszer élettartama akár 50-60 év is lehet, erre is fel kell készülni.

A rendszer védelme érdekében célszerű minden esetben a villámhárító elhelyezése. Ugyan ez nem a vállalkozó feladata, de a tulajdonost minden esetben tájékoztatni kell erről a feladatról is, mivel egy villámkár nem tartozik bele a rendszer garanciális kötelezettség körébe. Amennyiben mégis megtörténne a kár, célszerű a napelemrendszerre kiterjedő biztosítással megelőzni a rendszer részleges, vagy teljes egészben saját zsebből történő újrafinanszírozását.

5. Kinek kell intézni az engedélyezést? Az egyik nagy mumus mindenkinek a hivatalos ügyintézés. Ez annál kellemetlenebb, minél ismeretlenebb területen kell ügyet intézni, ráadásul olyan szakmában, melyhez nem is értünk. Így a rendszer teljes kivitelezése együtt kell hogy járjon a szolgáltatóknál történő ügyintézéssel.

Ha ezt egy kivitelező nem tudja vállalni, akkor készüljünk fel egy hosszú és nehézkes ügymenetre, nem beszélve az engedélyezési dokumentáció elkészítéséről.

6. Egy mai világban szokatlan pont a végén: Kapunk számlát?
Nem kell NAV-ellenőrnek lenni, de egy ilyen értékes rendszer garanciája csak akkor él, ha van róla számlánk. Egy hosszú távon gondolkodó kivitelező erre is figyel, Önnek pedig ez egyben garancia a minőségi munkavégzésre.

7. Hogyan válassza ki a megfelelő vállalkozót? Semmi esetre sem az ár alapján! Kérjen referenciákat, azok elérhetőségeit, amit felhívhat, véleményt kérhet az elvégzett munkáról.

Fotó: solarside.hu


Sorozatunkhoz a solarside.hu, a modern és környezetbarát energiaforrások szakértője nyújt segítséget.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.