Laptopkonyha recept ínyenceknek

Csípős töltött káposzta sütőben sütve

Hagyomány és újdonság békés együttélését jeleníti meg ez az ételköltemény. Mondhatni: mindenkit közös nevezőre hoz!

2012.10.15 05:56laptopkonyha

Lássuk, mi kell hozzá!

1 fej savanyított káposzta
50 dkg darált hús
30 dkg főtt rizs
10 dkg baconszalonna
10 dkg hagyma
2 db tojás
6 gerezd fokhagyma
1 tk szárított kapor
1 tk borsikafű (csombor)
1 kk csípős fűszerpaprika
1 tk édes fűszerpaprika
1 kk bors


Fűszeres vízhez
0.5 l víz
10 dkg hagyma
10 dkg baconszalonna
1 tk édes fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
1 tk borsikafű (csombor)

Tálaláshoz
tejföl
fehér kenyér

Elkészítés ideje: 3 és fél óra
Elkészítés nehézsége: 2
Elkészítés költsége: 1
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Cukorbetegek is fogyaszthatják
Tejmentes étel

Elkészítés

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A bacont felcsíkozzuk, kisütjük, a hagymát világossárgára pirítjuk rajta. Megszórjuk a pirospaprikával, és lehúzzuk a tűzről. A darált húst, a főtt rizst, a tojásokat, a fűszereket és a sót összekeverjük, és ebben a masszában elvegyítjük a szalonnás-hagymás-paprikás keveréket is. A káposztalevelekből kivágjuk a vastag ereket, megtöltjük őket a masszával, de kis batyukat készítünk, nem a szokásos nagyokat. Egy magasfalú tepsibe egymás mellé rakjuk ezeket a batyucskákat.

A fűszeres vízhez a megtisztított hagymát és a bacont kockázzuk, elkeverjük a többi hozzávalóval, és a töltött káposztalevelekre öntjük. Alufóliával lefedjük, és 120–130 fokon lassan puhára pároljuk (kb 2 óra). Ezek után levesszük a fóliát, és 180 fokon még nagyjából 30 percig sütjük, amíg szép színt nem kap, és a leve el nem párolog.

Tálalás

A batyukat tányérokra adagoljuk, tejfölt és kenyeret kínálunk hozzá.

Nézze meg a recept elkészítését a Laptopkonyha videóján!

Kattintson a képre! >>>

A Laptopkonyha filmjén ez az étel úgynevezett "tagine" tálban készül, ami egy marokkói edény. Ez súlyos vasból készül (készülhet kerámiából is), és különleges főzési lehetőségeket hordoz magában. Amennyiben nincs ilyen speciális tálja, ne riadjon vissza az étel elkészítésétől, hiszen egyszerű fazékban is megfőzhető. A becsült elkészítési időt egyébként a hagyományos edényhasználathoz igazították.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.