"Egyszerűen megszűnt dobogni a szíve"

Elhunyt a Nagymenők ihletője, Henry Hill gengszter

69 évesen meghalt Henry Hill hírhedt New York-i gengszter, Martin Scorsese klasszikussá vált filmjének, a Nagymenők című alkotásnak az ihletője.

2012.06.14 08:29MTI

A férfit egy Los Angeles-i kórházban érte a halál szerdán családja tájékoztatása szerint. "Egyszerűen megszűnt dobogni a szíve" - idézte élettársát, Lisa Casertát a TMZ, amely arról írt, hogy a hírhedt gengszter évek óta koszorúér-betegségben szenvedett. Caserta szerint élete vége felé Hill bűntudatot érzett, és "jó lélek" lett.

Hill a Lucchese családnak dolgozott az 1970-es években New Yorkban. Történetét a Wiseguy című kötetben Nicholas Pileggi mesélte el. Ezen alapult Martin Scorsese 1990-es Nagymenők című munkája Ray Liottával a főszerepben. "Amióta csak az eszemet tudom, mindig is gengszter akartam lenni. Számunkra minden másfajta élet abszurd lett volna" - mondta Liotta karaktere a filmben.

Henry Hill ír apától és olasz anyától Brooklynban született. A szervezett bűnözés világába 11 évesen, 1955-ben csöppent bele és hamar megtalálta a helyét. Először 16 évesen tartóztatták le, mert lopott hitelkártyával akart fizetni. Bandatársait megnyerte azzal, hogy nem "köpött" és egyedül vitte el a balhét.

Bűnlajstroma egyre terebélyesedett, 1967-ben 420 ezer dollár ellopásával vádolták. 1978-ban "ért a csúcsra": kulcsszerepe volt a JFK reptéren a Lufthansa légitársaságtól ellopott 5,8 millió dollár meglovasításában. A nagyszabású és nagy port felverő terv kieszelője Jimmy Burke volt, akit Robert De Niro alakított Scorsese filmjében. "Ha pénzre volt szükségünk, kiraboltuk a repteret. Jobb volt számunkra, mint a CitiBank" - fogalmazott a filmben Ray Liotta.

A bandatagok azonban hamarosan egymás ellen fordultak, sokan holtan végezték közülük. Henry Hillt paranoia kerítette hatalmába, attól tartott, hogy ő lesz a következő. Főnöke háta mögött kábítószert árult, 1980-ban drogkereskedelem vádjával letartóztatták.

Nem akart börtönbe menni, ezért egyezséget között az igazságügyi minisztériummal, és a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI besúgója lett. Vallomásával több tucatnyi embert küldött börtönbe. Feleségével, Karennel - a filmben Lorraine Bracco - bujkált, az 1990-es évek első felében azonban kitették a tanúvédelmi programból, mert nem hagyott fel a kábítószer-kereskedelemmel.

Mivel egykori társai nem értek meg magas kort és számuk egyre csak fogyatkozott, Hill lassan megnyugodott, hogy tán mégsem éri utol a maffia bosszúja. Az utóbbi években egyre többször szerepelt, feltűnt dokumentumfilmekben és gyakori vendége volt Howard Stern rádióműsorának. A törvénnyel a későbbiekben még többször is összeütközésbe került, többek közt ittas vezetés miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.