Pontok helyett kritika jutott a kiscsillagnak

Képek - "Plazma elszállt, mint a győzelmi zászló"

Pontok és elegendő számú nézői szavazat helyett szinte csak kritika jutott ki a Csillag születik ifjú rapperének, Puzsér pedig a tőle megszokott modorban kíméletlenül kommentálta az 5. forduló eredményét.

A Csillag születik 5. élő adása képgaléria

2012.05.20 10:44ma.hu

"Plazma elszállt, mint a győzelmi zászló" - magyarázta Puzsér Róbert a Csillag születik fiatal rapperének kiesését. Véleménye szerint a fiú, aki eleinte az őszinteségével, egyedi gondolataival hívta fel magára a figyelmet és ezzel biztosította a helyét az RTL Klub tehetségkutatójában, beleszédült a népszerűségbe. Ahogy a zsűri kritikusa fogalmazott: meghallotta a sikoltozó lányokat és ettől minden gondolat kiszállt a fejéből, beállt abba a sorba, ami legfeljebb a pillanatsztárságig viheti őt, Plazma helyett ez pláza.

Pedig a verseny 5. fordulójában csak úgy repkedtek a magas pontszámok, a zsűri tagjai több alkalommal is kiosztották a maximálisan adható 10 pontot, sőt, Puzsér is egy ízben a 8-asra hajtotta a pontozótábláját, amire eddig még nem volt példa. A versenyzők ezen az estén 2-2 önálló produkcióval készültek, a zsűri pedig mindkét alkalommal magasba lendítette a pontokat tartalmazó kis táblákat, az eredmény azonban ezúttal is ezeknek az összesített értékéből, valamint a melléjük rakott nézői sorrend átlagából állt össze.

A sort Szirota Jennifer nyitotta, később pedig ő volt az, aki mintegy keretet adva a show-nak utolsóként állt színpadra. Bár egy hete a kétszer kiosztott 10 pontból az egyik őt illette, nem dőlt hátra elégedetten az eredménytől, az elismerés még keményebb munkára ösztönözte őt. Ez annyira jól sikerült, hogy az első száma talán már nem is lehetett volna ennél "keményebb", az AC/DC Back in black című számával robbantott színpadot.

Hernádi Judit, aki saját bevallása szerint nem ismeri ezt a műfajt és ennélfogva a számot sem, a döntő előtt meghallgatta az eredeti számot, de Jennifert hallva megállapította: ez annál jobban sikerült. A korábban rendkívül szkeptikus Puzsér eközben arra intette az ifjú énekesnőt, hogy arra törekedjen: ne legyen lecserélhető, amikor fél év múlva ugyanezen a színpadon egy ugyanilyen jó hangú énekesnő fog állni.

Mészáros János Elek Velencét varázsolta a színpadra és a képernyőkre az O sole mio című klasszikussal, olyannyira, hogy még Hajós András is azon töprengett: ha nő lenne, biztosan beülne egy gondolába vele. Hernádi örömmel üdvözölte, hogy az agrármérnökből lett kiscsillag végre visszatalált a saját stílusához, Puzsér pedig azért dicsérte őt, mert hajlandó és képes is szembeszállni a maffiához hasonlított popiparral, amely nem engedi, hogy az utcáról eltakarítsák a szemetet.

A harmadik színrelépő Plazma volt, aki maga is megerősítette az egy hete terjengő híreket: valóban az előző adás előestéjén szakított barátnőjével. A 2 éves kapcsolatból kilépve akkor szomorú volt, de az elmúlt egy hét alatt béke költözött a szívébe, csakhogy legújabb dalával ezt nem igazán sikerült átadnia, sőt, kivívta Puzsér kemény szóáradatát. "Én úgy érzem, hogy belőled nem a béke, hanem az önelégültség sugárzik. Olyan vagy, mint egy lottómilliomos, akinek kihúzták a szelvényét, és most azt képzeli, hogy örökké fog tartani a siker, meg a pénz, meg a tinilányok sikolya. De nem fog! Önirónia helyett önigazolás, humor helyett pátosz... Plazma helyett pláza" - fogalmazott.

A zsűri többi tagja bár nem ilyen nyersen, de hasonló gondolatokat fogalmazott meg, Pokorny Lia azt mondta: ne csupán jó bulinak fogja fel, hogy itt állhat ezen a színpadon, és ha mondanivalója van, akkor azt mondja ki, de ne azért írjon szöveget, mert hétről hétre muszáj. Hajós szerint is a kevesebb néha több, egyetlen jó gondolat fontosabb, mint 30 másik, ami sekélyes és nincs benne tartalom. A kritika a pontokban is meglátszott: míg az első két versenyző egyformán 32 ponttal távozott, addig Plazma mindössze 28-at tudott gyűjteni a négy zsűritagtól összesen.

A zsűri csalódottsága azonban nem tartott sokáig, mert máris érkezett a Quantum XXL, melynek tagjai megfogadták az egy héttel korábbi kritikát és elhatározták: ismét a táncra fogják helyezni a nagyobb hangsúlyt, a színészkedést pedig visszaszorítják olyan szintre, ami még nem megy a produkció rovására. A Cyborg Word fantázianevű koreográfiában eddig egyedülálló módon a háttérben álló ledfalak képét is beépítették a show-ba, sikerük pedig elsöprő volt.

"Srácok, én még összeszigetelőszalagozott búvároknak így nem örültem!" - kiáltott fel Hajós, a furcsa kinézetű jelmezre utalva, majd röpke nyelvészeti eszmefuttatást tartott, hogy vajon miért tartalmazza a "nyűg" szót a "lenyűgöző", miközben ez a legkevésbé sem okozott nyűgöt senkinek. Hernádi közölte, hogy ha lenne 11-es a táblán, annyi pontot adna, Puzsér pedig a terminátorok harca után azt mondta: látta a lángoló várost, az elszabadult tankokat és az agresszív rohamrendőröket, csak az azonosító számot nem.

Ezért korkedvezményes nyugdíjat vagy Pro Urbe díjat nem tud adni nekik, csak egy magas értéket - és valóban így is tett, a verseny során először kiosztotta a 8-ast, a másik három zsűritag 10-10 pontjával így a táncos csapat 38 pontot gyűjtött be.

A zsűri (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


Az első blokk utolsó fellépője Juhász Marci volt, aki szintén a gyökereihez tért vissza, fizikai és szellemi értelemben egyaránt, ugyanis másfél hónap után végre hazalátogatott a családjához Borsodba, ahol megerősítést kapott, hogy neki a népdalok közt van az igazi helye. Ennek fényében a Megrakják a tüzet című dalt dolgozta fel a szokásos "juhászmarcis" stílusban, és végre újra azt az elismerést kapta a zsűritől, amiben csak a verseny kezdetekor volt része. Hernádi szerint most nagyon megérdemelte a tapsot, Lia dicsérte, hogy a kritikákat megfogadja és lehetőségként kezeli.

A legnagyobb elismerést mégis Puzsér fogalmazta meg, aki azt mondta: "Soha életemben nem tudtam, mit jelent az a szó, hogy aszfaltbetyár. Amióta ismerlek és hallottalak énekelni, azóta tudom, hogy téged jelent! Te városi környezetben népies vagy, népi környezetben meg urbánus. De minden környezetben egyedi vagy és összetéveszthetetlen!"

Nem volt sok ideje pihenni: a Kispál és a Borz együttes Ha az életben... című számának közös, mind az 5 versenyző részvételével előadott változata után ő nyitotta az est második felét, melyben végre beváltotta a régi várakozást is, megmutatta, mire képes akkor, amikor nem mások számát adja elő. "Nem kellett volna eddig rejtegetni" - dicsérte Puzsér a szövegíróként is bemutatkozó zenészt, Lia közölte, hogy eddig megelégedett azzal, hogy csak énekelni hallja Marcit, de most, hogy látja, írni is tud, teljesen beleszeretett.

Hernádi ugyancsak biztatta a szöveg- és dalírás folytatására, miközben Hajós tréfálkozva jegyezte meg, hogy ő ugyan nem szeretett bele Marciba, de amit előadott, az őszinte volt, a szó nemes értelmében véve egyszerű, és hiteles. Az est második legmagasabb pontszámát, 37-et gyűjtött ezzel a fiú, az előző körben kapott 33 pontja mellé.

Színpadon az 5 döntős (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - A galériához KATT a képre!)


A Quantum XXL második produkciójához a '80-as évek egyik klasszikusa, az Ice Ice Baby szolgáltatta a zenét, a koreográfiában jéggé fagyott sarkkutatókat idézve táncoltak a fiúk, amire a végén Pokorny annyit mondott: "nem akarom túlragozni, ti ha bemelegítetek, az is jó!" Hajós beismerte, hogy bár ifjú korában - amikor a táncos srácok a megítélése szerint nagyjából 1 évesek lehettek - ordítva követelte, hogy kapcsolják ki a magnót, annyira utálta ezt a számot. Ez most a csapatnak köszönhetően változott egy kicsit, azt pedig külön értékelte, hogy a mozdulatok megmaradtak a kor megfelelő stílusában.

Puzsér szerint nem a megszokott virtuóz operációt láttuk, inkább egy rutinbeavatkozást, de véleménye szerint az orvosi team biztos kézzel tartotta életben a fagysérült beteget. A produkció 35 pontot ért, aminek a srácok azért örültek különösen, mert mint a színpadról levonulva kajánul bevallották: az volt a céljuk, hogy elérjék a 40 pontot, és ez így a két produkcióval közösen sikerült is.

Mészáros János Elek második produkciója annak az áriának az előadása volt, amelynek köszönhetően 19 éves korában megszerette az operát: Puccini Tosca című művéből a Levéláriát énekelte. Puzsér ismételten az általa végzett kultúrmissziót dicsérgette, egyúttal kritizálta a mai műsorszolgáltatókat, melyek vagy egyáltalán nem emelik be a kínálatba a komolyzenei műfajokat, vagy csak elvétve találkozhatunk efféle programokkal.

Plazma számára a második kör sem hozta meg a várt sikert, az Él benned a szeretet című szövegét csak Hernádi díjazta, de azt is csak szavakban, a pontok elmaradtak. Miközben bevallotta, hogy az általa eddig ismeretlen és lenézett műfajban Plazmának köszönhetően tanulta meg felfedezni a költészetet, három zsűritársa más-más szavakkal, de egyhangúan azt fogalmazták meg, hogy egyre inkább eltűnt a szövegekből a tartalom. Hajós mondta ki a legkeményebben: "örülj, hogy az SMS-szavazatok döntenek", a zsűri listáján ugyanis már ekkor tudni lehetett, hogy az utolsó helyen áll.

Nem sokkal később már az is kiderült, hogy a rajongók hada sem volt elég ahhoz, hogy előrébb lépjen a listán, de addig még hátravolt Szirota Jennifer második fellépése és a szavazás lezárása előtt sztárvendégként fellépő The Kolin együttes műsora.

A nyírmadai lány egy olyan dalt hozott, amit eredetileg Kovács Kati vitt sikerre az 1972-es Táncdalfesztiválon, nemrégiben viszont Palya Bea dolgozta át popzenéből balladává. Jennifer azonban még rajta is túltett, Puzsér megfogalmazása szerint átlépte a saját árnyékát, az első alkalommal megismert Disney-hercegnőből autentikus előadóművésszé nőtte ki magát. "Ez, amit hallottam tőled, nemcsak a Kovács Kati-féle változatnál volt jobb, de még a Palya Bea-félénél is, ami nagyon nagy szó!" - lelkendezett. Később, a CSISZ-ben még mindig saját magán is hitetlenkedve ismerte be: soha nem gondolta volna, hogy ő valaha "egy Szirota Jennifernek" 7 pontot fog adni, ami az értékelési metódusát ismerve felér a többiek 10 pontjával.

Pokorny Lia meglepetésének adott hangot, mert nem gondolta volna, hogy egy 18 éves, törékeny fiatal nő úgy tud állni a színpadon, mint egy indián ősasszony és termékenységi rítust mutat be. A lány a színpadról már potyogó könnyekkel jött le, aztán amikor a két műsorvezető, Ördög Nóri és Lilu megkérdezték, mi tört ki belőle ennyire, annyit mondott: "Én csak akartam azt az esőt... Nagyon akartam!"

Az eső nem eredt el a stúdióban, de a pontok áradatként zúdultak a lányra, és nagy örömére a rajongók sem hagyták cserben, noha igen feszült pillanatokat kellett átélnie, amikor utolsóként állt a színpadon a végül kiesésre ítélt Plazma mellett. Hogy a jövő héten is elég pontot és szavazatot kap-e ahhoz, hogy dobogós helyre jusson, még nem tudni, de ezek után izgatottan várjuk, hova tudják még fokozni a versenyzők a mostani teljesítményt!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.