Bartók ihlette meg Szurdi Kata divattervezőnőt

Képek - Ahol szlovák, magyar, román jól megfér egymással

"Bartók nyomában..." címmel alkotott új kollekciót Szurdi Kata. Az Iparművészeti Múzeumban kiállító tervező modern női öltözékeket alkotott úgy, hogy szlovák, magyar és román népi motívumokat, formavilágot gondolt újra. Az európai együttélés sajátos formáit is megmutatva.

Divat - Bartók nyomában: Szurdi Kata különös kollekciója! képgaléria

2012.05.16 15:40ma.hu

Bemutatkoztak a Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok.

Soraikban Szurdi Kata textil- és ruhatervező is kiállított a budapesti Iparművészeti Múzeumban, mégpedig "Bartók nyomában..." címmel.

"A kutatás, illetve a kollekció létrehozásának az volt a célja, hogy Bartók Béla nyomában a magyarok és egyes szomszédjaik népi díszítőművészetében elmélyüljek. Ezek felhasználásával modern, hordható és esztétikus női ruhákat szándékoztam alkotni"
- mondta Szurdi Kata.

Képekért KATT a fotóra! - Fotó: kekezust.hu

Az iparművész közös motívumkincseket két szomszédos országban keresett és talált is: a magyarországi, szlovákiai (felvidéki), erdélyi és moldvai csángó magyar motívumok mellett szlovák és román motívumokat egyaránt felhasznált.

"Bartók Béla a román paraszti muzsikában, a szlovák és a magyar népzenében egyaránt kutatta a hasonlóságokat, sok párhuzamra bukkanva. Magam a "terepen" szlovák, román, magyar - állami és magántulajdonban lévő - néprajzi múzeumokban, valamint etnográfiai könyvekben kutattam, majd gyűjtöttem össze azokat a díszítő- és formai elemeket, kiegészítőket, amelyek kapcsolatba hozhatók egymással, illetve amelyeknél hasonlatosságok is láthatóak" - fejtegette az öltözéktervező művész, aki leginkább a szlovák, a magyar és a román pásztor, juhász viseletben talált hasonlóságot.

"A bőrnek a megmunkálása, illetve a kézzel szőtt kendők, övek, kötények mindhárom népnél fellelhetők kisebb-nagyobb változtatásokkal. "Bartók nyomában" kollekciómban így a Kárpát-medencei (és moldvai) pásztorok, juhászok ruháinak formavilágát és díszítőművészetét alakítottam át mai nyelvezetre. Reményeim szerint mindezek révén az európai együttélés sajátos formáit is megmutathatom" - hangsúlyozta Szurdi Kata.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.