Egy csábító sütemény, formára is

Hogy készül az ánizsos szív?

A szívformájú süteményekből van elég, de a gyömbéres mellett nem árt kipróbálni az ánizsos szívet sem: csábító süti!

2012.05.03 06:29ma.hu - Fotó: finomreceptek.hu

Az ánizsos szív kiváló vendégcsalogató, s bár elkészítése kissé hosszadalmas, az íze megéri a fáradtságot!

Fotó: finomreceptek.hu

Hozzávalók 80 darabhoz:

A tésztához:

- 2 vaníliarúd
- 275 gr lágy vaj/margarin
- 2 tojás
- 150 gr porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 500 gr finomliszt
- ½ kávéskanál sütőpor
- 80 gr kakaó
- 1 csipet só
- ¼ kávéskanál őrölt ánizs
- ½ kávéskanál őrölt szegfűbors

A mázhoz és a díszítéshez:
- 200 gr tortabevonó fehércsokoládé
- 15-15 szem piros és zöld cukrozott csresznye

A vaníliarudakat felhasítjuk, kikaparjuk belőle a pépet. A vajat/margarint elektromos habverővel 5-8 percig, habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, apránként a porcukrot, majd a vanília-pépet és a reszelt citromhéjat, további 5 percig verjük.

Közben a lisztet, a sütőport, a kakaót, a sót és a fűszereket összeszitáljuk. Több részletben a vajas-tojásos masszához adjuk és a kézi robotgép dagasztóspiráljával jól összedolgozzuk (ha túl keménynek, morzsalékosnak találjuk, 2-3 evőkanál hideg vizet adunk hozzá).

Elfelezzük a tésztát, 2 cipót formálunk belőle, ujjnyi vastagra ellapítjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük. 2-3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.

A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk az egyik cipót. 5 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott szívformával a lehető legtöbb szívecskét szúrjuk ki belőle és a sütőlapokra rakosgatjuk.

Középső bordamagasságon 12-15 percig sütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni. A másik cipóval ugyanezen a módon járunk el.

A leeső tésztahulladékot összegyúrjuk, hidegre tesszük, majd ismét kinyújtjuk és formázzuk, amíg a tészta el nem fogy. A csokoládét apróra vágjuk-tördeljük, és meleg vízfürdőbe állítva felolvasztjuk, simára keverjük. Félig megmártjuk benne a szíveket, rácsra tesszük, hagyjuk megdermedni (a csokoládét a meleg vízfürdőben melegen tartjuk).

A cukrozott cseresznyéket elnegyedeljük. A szíveket ismét megmártjuk a fehér csokoládémázban, az edény szélén lehúzzuk a felesleget az aljukról.

Rácsra rakosgatjuk, tetejüket a színes cseresznyedarabkákkal díszítjük. Hagyjuk egészen megkötni-száradni őket. Jól záródó fémdobozban 2-3 hétig eltartható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.