Különleges és finom sütemény

Ide az isteni rózsafánkkal!

A sütiimádóknak kedvezve, következzen ismét egy könnyű és ízletes süteményrecept! Egy-két rózsafánkra nem nehéz elcsábulni...

2012.05.02 06:29ma.hu - Fotó: sutigyar.hu

Ha egy kicsit szokatlan, mégis ismerős alapanyagokból készült, finom sütire vágyunk, lássunk hozzá a rózsafánk elkészítéséhez!

Fotó: sutigyar.hu

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukrozott narancshéj
- 5 dkg cukrozott citromhéj
- 10 dkg mazsola
- 2 evőkanál vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 7,5 dkg puha vaj
- 1 narancs reszelt héja
- ghí a sütéshez

A tetejére:

- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál narancslé

A lisztet egy keverőtálba szórjuk és közepébe mélyedést készítünk. Az élesztőt szétmorzsoljuk, kevés cukorral, tejjel, liszttel összekeverjük, letakarva 15 percig pihentetjük. A cukrozott narancs- és citromhéjat nagyon apró kockákra vágjuk.

A mazsolát forró vízben megmossuk és egy konyharuhán leszárítjuk. A maradék cukrot, a megmaradt tejet, a vaníliás cukrot, a sót, a vajat és a reszelt narancshéjat a felfuttatott élesztőhöz adjuk, majd az egészet a liszt közepébe téve jól összegyúrjuk.

A citrom- és narancshéjat meg a mazsolát a tésztához adjuk, majd 30 percig pihentetjük. A tésztából egy lisztezett felületre evőkanál segítségével 26 fánkot szaggatunk, amit konyharuhával letakarva ismét 30 percig pihentetünk.

175 fokra felforrósítjuk a zsiradékot, 5 perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Lecsöpögtetjük, majd a porcukorral elkevert narancslével bekenjük a tetejét. Rácson hagyjuk kihűlni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.