Könnyed, nem hizlal és nagyon finom

Nőnek és férfinak is bejön a vargányás pisztráng!

Olyan étel kerülhet ezzel a recepttel az asztalunkra, ami egyszerre válthat valóra több kívánságot - nemcsak mennyei az íze, a vonalakat is kíméli!

2012.04.20 06:29laptopkonyha

Egyszerre válthat valóra rengeteg kívánságot a pisztráng vargányával és paprikaszósszal, spriccelt nokedlivel körítve: könnyű, tehát tetszhet a vonalaikat féltő hölgyeknek.

Gombás és nokedlis, tehát tetszhet a férfiaknak is, szemet gyönyörködtető, tehát pompás vendégváró és különleges is a spriccelt nokedlivel, tehát lenyűgöző is! Ja: és nagyon finom!

Hozzávalók

Paprikaszószhoz:

5 dkg füstölt szalonna
5 dkg hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom, héj és mag nélkül, lecsepegtetve
1 tk édes fűszerpaprika
1 tk majoranna
1 tk szárított vargányapor
3 dl főzőtejszín
só, bors, víz

Halhoz és gombához

4 db pisztrángfilé
10 dkg liszt a panírozáshoz
50 dkg vargánya vagy csiperke
4 ek olívaolaj
1 kis rozmaringág
2 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
só, bors

Spriccelt nokedlihez:

30 dkg liszt
2 db tojás só
1 tk vaj víz

Elkészítés

Összeállítjuk a nokedli tésztáját: a lisztet a sóval, a tojásokkal és annyi vízzel simára keverjük, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Nejlonzacskóba töltjük a tésztát, és fél órát állni hagyjuk. A szalonnát kockára, a hagymát apróra vágjuk. A szalonnakockákat kisütjük, hozzáadjuk a hagymát, megpirítjuk.

Közben a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig karikára. Amikor a hagyma megpirult, beletesszük a darabolt paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát is, és felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a gombaport.

Lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ha ez túl gyorsan történne, kis vízzel hígítjuk. 5 perc főzés után mixerben, vagy botmixerrel teljesen pürésítjük. Utánaízesítjük.

A vargányákat is előkészítjük: nagyobb darabokra szeljük. Formájuktól függően szeletelhetjük vagy negyedelhetjük, de ha kicsik, akkor egyben is lehet őket hagyni. A galuskához felteszünk vizet forrni.

Az olívaolajon megfuttatjuk a hosszában félbevágott fokhagymát és a rozmaringágat, hozzáadjuk a gombákat, és nagy lángon pirítjuk kb. 5 percig.

Közben sózzuk és borsozzuk. Kivesszük a gombát és félrerakjuk, de nem takarjuk le, mert megpuhul. A galuskatésztás zacskó egyik sarkát levágjuk úgy, hogy egy 2 mm-es lyukat kapjunk.

A forrásban levő sós vízbe spricceljük a tésztát, amely így olyan lesz, mintha kereszteztük volna a galuskát és a spagettit. Amikor a tésztacsíkok feljönnek a víz színére, még 2 percig főzzük őket, majd leszűrjük és melegen tartjuk, egy kis olívaolajjal összekeverve.

A halat besózzuk és lisztben megforgatjuk. A vajat az edénybe tesszük, és ha felforrósodott, a halakat a bőrös felükön elkezdjük rajta sütni. Ha barnás sült színt kapott, megfordítjuk és tovább sütjük.

Kb. 10 perc a teljes sütési idő. A gombát a halhoz visszatesszük, átmelegítjük, a tésztát szintén és tálalunk.

Tálalás

Tányérokra tesszük a tésztát, és díszítjük a hallal, a gombával és a mártással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.