Szabad szemmel nem látható a portré

Nem kellett kalapács: mikroszkopikus királynőt véstek Erzsébetből

Csak mikroszkóp alatt látható, ott is igen nagy felbontású beállítás után II. Erzsébet legújabb portréja, amit különleges technikával "véstek" egy gyémántba.

2012.04.13 12:29ma.hu / MTI

Mikroszkopikus méretű portrét készítettek II. Erzsébet királynőről uralkodása gyémántjubileuma alkalmából: a Nottinghami Egyetem által létrehozott alkotáson az arc mindössze 46-szor 32 mikron méretű, 1 mikron a milliméter ezredrésze.

Ennek következtében könnyen megérthető, miért nem lehet a királynő képét szabad szemmel látni, de nemcsak az arcvonásait, hanem magát a "képet" sem. Egy hagyományos postai bélyegre nagyjából 300 ezerszer férne rá - már ha látnánk mást is egy teljesen egyszínű pacán kívül.

A gyémántba vésett arcképhez értelemszerűen a hagyományos szobrászeszközök, mint a kalapács és a véső, szóba sem jöhettek, a galliumion-sugár annál hasznosabbnak bizonyult. A művet a készítők a királyi háznak ajánlották fel ajándékképp, de azt nem tudni, hogy nagyítót is adnak-e mellé.

A portré több ezerszeres nagyításban (Fotó: YouTube)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.