Mount Everest-i kövekkel készül az óra

Döbbenet: a hegycsúcsról hozzák, csak 25 van belőle

A világ talán legkülönlegesebb karórájának mindössze 25 darabos szériáját készítette el egy amerikai céggel együttműködve két nepáli serpa: az exkluzív sorozat különlegessége, hogy a 8848 méteres hegycsúcs, a Mount Everest (Csomolungma) közeléből származó kövekből csiszolták a számlapokat.

2012.04.11 14:10MTI - Fotó: lexlimbu.com - wikipedia.org

A világ legmagasabb pontjának elérése sokak álma, amely kitartást és tehetséget követel.

Most azonban azok is birtokolhatnak egy részt ebből az élményből, akik nem jutottak fel az Everest csúcsára, elég megvenniük a különleges órát, amelyet a kalandkeresők számára különleges órákat gyártó Kobold amerikai cég és két gyakorlott serpa, Ang Namgel és Lakpa Thundu készített.

A Kobold óráit használják az amerikai haderő elitkommandósai, a Navy SEAL kötelékében harcoló katonák is.

Fotó: lexlimbu.com

A Himalaya Everest névre keresztelt modell ára 16 500 dollár. Mivel az órát Nepálban szerelik össze és a Made in Nepal felirat lesz rajta olvasható, a gyártók kedvezményes árat szabtak meg az órát az ázsiai országban megvásárló vevőknek - ők 8848 dollárért tehetnek szert a ritka darabra.

"Ez ugyan magas ár a helyi piacon, de egyedisége miatt reméljük, hogy jelentkeznek nepáli érdeklődők is" - mondta Namgel. Az Everest egy darabjából készülő különlegességek ötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Kobold alapítója, Michael Kobold fejében, amikor részt vett egy Csomolungma-expedícióban.

Azt, hogy a köveket számlapként használják fel, Sir Ranulph Fiennes, az ismert brit felfedező és az óracég arca vetette fel. A két serpa vezetőként segítette Koboldot és társait a Mount Everest meghódításában.

A 27 éves Namgel és 38 éves társa egyébiránt már hétszer, illetve kilencszer jutott fel a 8848 méteres magasságba. A számlapokhoz használt köveket a csúcstól mintegy 30 méterre gyűjtötték. "Más hegymászók által összetört darabok voltak" - árulta el Kobold.

Az expedíció hozzávetőleg tíz darabot hozott le magával, a legnagyobb félkilós volt.

A két nepáli serpa később a Kobold pennsylvaniai székhelyén egy év alatt kitanulta az órakészítés mesterségét, majd Katmanduban saját műhelyt nyitott. A Himalaya Everest mellett a Kobold más modelljeit is előállítják majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.