Gary Moore bluest szeretett legjobban játszani

Képek - 60 éve született a "magányos" gitáros

Hatvanéves lenne április 4-én Gary Moore, a rocktörténet egyik legnagyszerűbb gitárosa. Bár a brit zenész pályafutása második felében elért néhány világsikert, soha nem tett szert arra a hírnévre, amely tudása, képességei alapján megillette volna.

Képekben a legendás gitáros, Gary Moore képgaléria

2012.04.04 12:29MTI

Gary Moore Belfastban született, tinédzserként lett a gitár szerelmese, lényegében autodidakta módon tanult meg hangszerén játszani. Példaképei természetesen Jimi Hendrix és Eric Clapton voltak, de a legnagyobb hatást az akkor még bluest játszó Fleetwood Mac gitárosa, Peter Green gyakorolta rá.

Tizenhat évesen Írországba, Dublinba települt, ahol a Skid Row együttes tagja lett, amely nem sokkal később már a Fleetwood Mac előtt léphetett fel. Greenre olyan benyomást gyakorolt a fiatal gitáros, hogy személyesen járta ki a Skid Row első lemezszerződését.

A siker azonban nem akart megérkezni, így Moore 1972-ben távozott a zenekarból. Rövid ideig saját együttessel kísérletezett, majd a Thin Lizzy tagja lett, ahol a Skid Row egykori énekese, Phil Lynott volt a főnök. Moore hamarosan ebből az alakulatból is kiszállt.

Ezután megfordult a Colosseum II formációban, majd egy amerikai turné erejéig ismét a Thin Lizzy következett, ahová, mint a kályhához, később is újra meg újra visszatért.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)

1979-ben szólólemezt adott ki, amelyről a Parisienne Walkways című szám váratlanul a brit listára is felkerült. A következő években Greg Lake és Cozy Powell társaságában dolgozott, saját együttesével pedig a metál jegyében fogant lemezeket készített.

1990-ben aztán visszatért a gyökerekhez és mindenki legnagyobb meglepetésére világsztár lett a Still Got The Blues című album révén. Ezt a hangulatot vitte tovább következő lemezein is, de arra is talált időt, hogy részt vegyen a Cream egykori basszusgitárosa, Jack Bruce születésnapi albumának elkészítésében.

A közös munka olyan jól sikerült, hogy a Cream egykori dobosával, Ginger Bakerrel BBM néven egy "majdnem" Cream albumot és egy világkörüli turnét is összehozott. Moore ezután bálványa, Peter Green előtt tisztelgett egy lemezzel, ezen több számban együtt is játszott a két zenész. Gary Moore ebben az időszakban Budapesten is fellépett, a Rolling Stones 1995-ös turnéján ő melegítette be a közönséget.

A kilencvenes években és az új évezredben hol alternatív hangzású zenével, hol a hagyományos és az általa olyannyira szeretett bluest hordozó lemezeket készített. Moore 2008-ban adta ki utolsó stúdiólemezét, abban az évben Alsóörsön, majd 2009-ban a budapesti Syma csarnokban is fellépett. A válogatásokat beleszámítva több mint hetven albuma jelent meg.

A világ egyik legjobb gitárosa 2011. február 6-án, spanyolországi üdülése során halt meg szívrohamban. Utolsó magyarországi fellépése előtt azt nyilatkozta: "A bluest szerettem legjobban játszani".

Tiszteletére szerdán este 7 órától nemzetközi emlékkoncertet rendeznek a budapesti Petőfi Csarnokban, amelyen fellép a Gary Moore-t utolsó éveiben kísérő Pete Rees basszusgitáros, Steve Dixon dobos és Vic Martin billentyűs is. A formációban Henrik Freischlader német muzsikus fog gitározni, aki szintén játszott együtt Gary Moore-ral.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.