Magyaros motívumvilág a kifutón

Képek - Magyarosan bolondított ruhákra tátotta mindenki a száját

Az építészet és a divat különleges találkozásából megszületett, jurta formájú szoknyarésszel bolondított ruhák diadalmaskodtak az idei Gombold újra! Divat a magyar öltözéktervezési pályázat Millenáris Parkban megrendezett záró divatbemutatóján.

Divat - Jurtaszoknyák, magyaros motívumok: Gombold újra!, újra képgaléria

2012.04.02 09:00MTI - Fotó: MTI

Hétvégén a már befutott hazai tervezők 2012/2013-as őszi-téli kollekcióit is megismerhette a közönség. A Zsindely elnevezésű kollekció a népi építészetből merít: anyaghasználat és formavilág szempontjából is. A szoknyák például a jurta formát idézik - mondta el az MTI-nek Farkas Anett, a pályázat fődíjának nyertese.

Mint hozzátette: a magyar népi építészet meghatározó alakja Makovecz Imre, így az ő stílusa szintén jelentős ihletforrás volt a számára. A ruhák kivitelezését egyedül végezte, mindössze a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést.

Elmondta, a jövőben szívesen foglalkozna a tervezéssel, és továbbra is előszeretettel vegyítené az építészeti tanulmányaival.

Képekért KATT ide! - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Az első Gombold újra! Divat a magyar pályázatot és divatbemutatót 2011 tavaszán a magyar EU-elnökség kiemelt kulturális eseményeként rendezték meg.

A magyar népviselet reneszánszát ünneplő első széria mintegy 450 jelentkezőt vonzott. A pályázók tetszőlegesen választott magyar viselettörténeti értékeket írtak át kortárs, a nemzetközi divatvilág trendjeit követő formába.

A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az idei divatbemutatót a tavalyi győztes, és az immár saját márkával (INER) is rendelkező Gyöngyösi Renáta kollekciója nyitotta meg.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként működő Design Terminál Non-profit Kft. 2011 novemberében írta ki a pályázat második szériáját.

Az idei év egyik különlegessége, hogy a pályázók két kategóriában is indulhattak. A kortárs öltözéktervezési pályázat a tavalyi szempontok szerint épült fel, míg a design és hagyomány kategóriában fiatal magyar divattervezők által előre elkészített szabásminta alapján, hagyományos kézműves technikával vagy anyagból készült, egyedi ruhadarabokkal pályázhattak a jelentkezők.

A mások mellett Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Florence Deladriere, a Marie Claire International divat- és szépségrovatának vezető szerkesztője és Zoób Kati divattervező alkotta zsűri több mint ezer jelentkező közül választotta ki a továbbjutókat: 24 pályamunkát a kortárs, illetve tizenegyet a design és hagyomány kategóriában.

Előbbiben Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg a legjobb kiegészítőért járó díjat. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

A kortárs öltözéktervezési pályázat nyertesei 1,1 millió forintos pénzjutalomban részesülnek, továbbá a Marie Claire magazin ötéves születésnapi számának a címlapján, illetve a Marie Claire Fashion Days-en is bemutatkozhatnak.

A design és hagyomány pályázat győztesei pedig 400 ezer forinttal gazdagodnak, valamint féléves gyakornoki időt tölthetnek a Katti Zoób és az Attitude márkák műhelyében.

Képekért KATT ide! - Fotó: Kovács Tamás, MTI

A pályázat idei újdonsága volt, hogy a záró divatbemutatót egész napos rendezvény előzte meg. A meghívott tervezők bemutatója bőrben, bundában, tollakban és merész anyag-, szín- és szabásmintában gazdag téllel kecsegtet. Pimasz vállmegoldások, szemkápráztató minták és időutazásra invitáló bundaköltemények váltották egymást a kifutón.

A Magyar divat 2012 bemutatón Sármán Nóra, a Kepp Showroom és Tomcsányi Dóri a legfiatalabb tervezők képviselőiként, Abodi Dóra, Mojzes Dóra, Lakatos Sándor, Benus Dániel, és Szegedi Kata az új generáció színeiben, az Artista, valamint Konsánszky Dóra pedig "veteránként" fogadták a közönség tapsát.

A programsorozat nyitóeseményén, a Dress code: Business című konferencián mutatták be A magyar divat 1116 éve című albumot, amely a honfoglalástól napjainkig követi végig a hazai viselettörténet fontos állomásait.

A rendezvény ideje alatt a látogatók a WAMP Fashion vásáron válogathattak kedvükre az egyedi ruhákból, illetve kiegészítőkből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.