A magány volt a legnehezebb a hősnek

Képek - Halálfélelem gyötörte Rakonczay Gábort az úton

Eddig még senki sem láthatta, milyen állapotban lépett partra Rakonczay Gábor, pontosan két hónappal azután, hogy útnak indult és nem sokkal később elvesztette a kapcsolatot a világgal.

Rakonczay Gábor, a rekorder kenus képgaléria

2012.03.28 18:29MTI

Fáradtan, meggyötörten, de jókedvűen állt D. Tóth Kriszta mikrofonja elé a napégette Rakonczay Gábor Antiguán, magyar idő szerint kedd este. Az m1 műsorvezetője magánúton volt a szigeten, amikor megtudta a hírt, hogy épp ott kötött ki az óceánjáró kenus. Azonnal szerzett egy helyi stábot, és kedden már el is készítette az interjút.

Eddig még senki nem láthatta a férfit azóta, hogy kiszállt kenujából kéthónapnyi evezés után, először az m1-en szembesülhetnek a nézők azzal, milyen fizikai nyomai vannak egy ilyen megpróbáltatásnak.

A hajós, aki hatvan nap után kötött ki a közép-amerikai partoknál, őszintén beszélt a rátörő halálfélelemről, a heteken át tartó magányról, és a támadásokról is, amelyek azóta érik, hogy kikötött.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


D. Tóth Kriszta elmondása szerint Gábor kicsit nehezen beszél még, de ez nem csoda, hiszen ahogy a fiú mondja, be volt zárva a saját fejébe két hónapig. "A legnehezebb a magány volt, hiszen az ember a normális életben legfeljebb órákat van egyedül, ez meg hatvan napig tartott. Ez azért elég megterhelő" - vallotta be a sportember, aki teljesen egyedül szelte át az Atlanti-óceánt, és közben naponta 12-16 órát evezett, időjárástól függően.

"Evezek, eszem, evezek, eszem" - így írta le egy napját a kenus, aki energiaszintjét édességgel tartotta fent. "Háromóránként ettem csokoládét. Alvás közben is felkeltem, benyomtam egy csokit, és aludtam tovább" - tette hozzá.

Rakonczay Gábor az m1 kamerája előtt részletesen leírta, hogyan borult fel a kenuja, és mi történt azokban a percekben, amikor az életéért küzdött. Arról is beszélt, miért kérte indulása előtt feleségét, a szintén hajós Viktóriát arra, hogy ne kerestesse, ha eltűnne, és miért nem vitt magával helymeghatározó jeladót.

A beszélgetés teljes terjedelemben a csütörtök esti DTK Show-ban lesz látható, 21.25-től az m1-en.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.