Visszatért James Cameron

Kinn van végre a mélyből a híres rendező

Csak három órát töltött a tervezett hat helyett a Mariana-árok mélyén, de sikeres volt James Cameron mélytengeri expedíciója. Hétfőn hajnalban a felszínre ért a Föld legmélyebb pontjáról.

2012.03.26 08:29MTI

Sikeres merülést hajtott végre James Cameron, a - többek közt a - Titanic és az Avatar rendezője a Föld legmélyebben fekvő helyén, a Mariana-árokban, majd gond nélkül tért vissza a felszínre közép-európai idő szerint hétfőn hajnali öt órakor. Az expedíciót eredetileg hat órásra tervezte, de végül három óra is elegendőnek bizonyult a különleges kalandhoz - jelentették a National Geographic Társaság tagjai.

A kanadai filmrendező egy speciális, egyszemélyes tengeralattjáróval, a világoszöld Deepsea Challengerrel merült a Csendes-óceán mélyére Guam szigetétől 320 kilométerrel délnyugatra. Alig két héttel korábban már volt egy mélytengeri merülése, a cél szintén a Csendes-óceán egy pontja volt, ám akkor Pápua-Új-Guinea közelében hódította meg egymagában az óceánt 8,2 kilométeres mélységben.

Már akkori felszínre érkezésekor bejelentette, hogy a hónap vége előtt újabb expedícióra készül, amelynek a merülési részétől nem tartott, mindössze a rendkívül erős mélytengeri nyomás okozott neki némi fejtörést. A 12 tonnás, egyszemélyes tengeralattjáró tervezésében a National Geographic Societyvel együttműködve maga is részt vett, ami nem meglepő: a filmes óriás civilben már fiatal kora óta rajong az oceanográfia iránt és mindig is érdekelték az ezirányú kutatások.

Ezúttal 10 ezer 898 méter mélyre süllyedt, majd három órával később mindenki nagy megkönnyebbülésére épségben visszatért a felszínre. Útját nem pusztán kalandvágy szülte, a tenger mélyéről a biológusok és geológusok számára mintákat is gyűjtött. Bár eredetileg csak a visszatéréshez 70 perces utat terveztek, erre sem volt szükség, a rendezővel együtt a Deepsea is kiállta a próbát.

Korábban csak egyszer sikerült a tenger ezen pontján ilyen mélységig jutni, ám 1960-ban Jacques Piccard svájci mérnök és Don Walsh amerikai tengerésztiszt az öt órán át tartó merülés után annyira felkavarta a tengerfenék homokját, hogy 20 perc tartózkodás után kénytelenek voltak visszatérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.