Malacunk van, hogy ezt kipróbálhatjuk

Brandy, narancs és szegfűszeg - malaccal!

Mit ki nem lehet hozni egy két kilós bőrös malaccombból? A tűzdelt változat nemcsak ízgazdag, de páratlanul finom is.

2012.03.26 06:29ma.hu

Ha egy igazán finom, különleges húsételt szeretnénk elkészíteni, ne sajnáljuk rá az időt. Íme, így készül a tűzdelt malaccomb:

Hozzávalók 8 személyre:

- 1 bőrös malaccomb (kb. 2 kg)
- só, bors
- 1 nagy fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 4 evőkanál olaj
- 2 dl száraz fehérbor
- 2+8 narancs
- 80 gr kristálycukor
- 1 mokkáskanál őrölt mustármag
- 1 késhegynyi őrölt gyömbér
- 25-30 szem szegfűszeg
- 5 cl brandy

A malaccombot ½ órára besózzuk, bedörzsöljük frissen őrölt borssal és bőrös felével lefelé sütőedénybe fektetjük. Mellédobjuk az elnegyedelt-nyolcadolt hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet, meglocsoljuk az olajjal és a borral, lefedjük, majd 180 C-fokra előmelegített sütőben puhára pároljuk. (kb. másfél óra).

Közben 2 narancsot forró, folyó víz alatt megsikálunk, meghámozzuk, héjukat gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk, forró vízben 5 percig főzzük, leöblítjük.

Levüket kinyomjuk, lábaskába szűrjük és a cukorral, a mustármaggal, valamint a gyömbérrel sűrűre főzzük. A combot megfordítjuk, bőrét bekockázzuk, megkenjük a fűszeres narancssziruppal, sűrűn megtűzdeljük szegfűszeggel és erős tűzön, a sziruppal kenegetve pirosra sütjük. (35-40 perc).

A maradék 8 narancsot meghámozzuk, négyet felkarikázunk, négyet cikk-cakk formában bevagdosunk, 8 „virágra” bontjuk. A zsírtalanított pecsenyelét a maradék sziruphoz szűrjük, átforrósítjuk benne az előfőzött narancshéj-csíkokat, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a brandyt.

A húst részben felszeleteljük, tálra rendezzük, körberakjuk a narancsszeletekkel és a virágokkal, a mártással kínáljuk. Burgonyapüré vagy krokett illik hozzá.

Italajánlat: félszáraz vörösbor

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.