Kellemes egytálétel rozéval

A rakott zöldbab besamellel az igazi!

A rakott zöldbab éppolyan telítő lehet, mint bármelyik másik egytálétel, különösen finom, ha besamel mártással készül.

2012.03.15 07:29ma.hu

Kissé időigényesebb az elkészítése, de igazi gazdag finomság a Rakott zöldbab besamel mártással. Hétvégi ebédnek is kiváló.

Hozzávalók 4 személyre:

- 600 gr zöld hüvelyű zöldbab
- só, szódabikarbóna
- diónyi margarin a formához
- 150 gr gépsonka

A besamelhez:

- 5 dl tej
- 50 gr margarin
- 50 gr liszt
- 4 tojássárgája
- 20 dkg reszelt parmezán sajt
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 1 mokkáskanálnyi morzsolt majoránna

A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, enyhén sós vízben, 1 késhegynyi szódabikarbónával 15 percig főzzük. Jégkockával lehűtött vízbe szedjük (hogy túl ne főjön), leszűrjük, konyharuhára terítve hagyjuk megszikkadni.

12 szép szál babot félreteszünk a díszítéshez, a többit 3-4 cm-es darabokra vágjuk. Miközben a bab fő, elkészítjük a besamelt: 4 dl tejet felforrósítunk. A margarint felolvasztjuk, világosra pirítjuk benne a lisztet.

Először hozzáadjuk a maradék 1 dl hideg tejet, majd a forrót és gyors mozdulatokkal csomómentesre elkeverjük. Folyamatosan keverve szelíd tűzön besűrítjük (mikróban a legegyszerűbb, mert nem kap oda), kihűtjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a sajtot.

Ízlés szerint sóval, 1 csipet szerecsendióval és a majoránnával ízesítjük. Kikenünk margarinnal egy hosszúkás, kb. 1,5 l. űrtartalmú, 7-8 cm magas gyümölcskenyérformát. Az aljára fektetünk 2 szelet sonkát, a többit vékony csíkokra vágjuk.

Beleforgatjuk a besamelbe a felaprózott babot és sonkát, lazán összekeverjük és a formába simítjuk. Az edény alját szelíden az asztallaphoz ütögetjük, hogy a massza mindenütt kitöltse.

Meleg vízzel 2 ujjnyira felöntött sütőedénybe, vagy tepsibe állítjuk és 180 C-fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át gőzöljük (tűpróba!). Kivesszük a sütőből, 10 percig a formában pihentetjük.

Tálra borítjuk, a félretett babszálakkal átlósan megdíszítjük, és csak az asztalnál szeleteljük.

Italajánlat: félszáraz rozé

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.