Ízletes, különleges és finom

Vájd ki a burgonyát és töltsd meg padlizsánnal!

Ha egy igazán kiadós és különleges, tepsiben sütött ételt szeretnénk ebédre vagy vacsorára elkészíteni, válasszuk a padlizsánnal töltött burgonyát.

2012.03.14 06:29ma.hu

Érdekesség és nagyon ízletes - a padlizsánnal töltött burgonya egy kicsit több időt igényel, de megéri a fáradságot. Ráadásul hús sem kell hozzá.

Fotó: smittenkitchen.com

Hozzávalók 4 személyre:

- 300 gr padlizsán
- só, bors
- 8 nagy burgonya
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál vaj/margarin
- 40 gr reszelt parmezán sajt

A padlizsánt megmossuk, hámozatlanul apró kockákra vágjuk, fél órára besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát alaposan megsikáljuk, héjában puhára főzzük. A paprikákat kicsumázzuk, apróra felkockázzuk.

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A főtt burgonyákat leszűrjük, héjastul kettévágjuk, belsejüket kivájjuk, villával megtörjük. Az olajban megfonnyasztjuk a hagymát.

A padlizsánt folyó víz alatt leöblítjük, lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, konyharuhára/papírkendőre terítve szárazra törölgetjük és a paprikával együtt a hagymához adjuk.

Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát és fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet puhára pároljuk. A sütőt előmelegítjük 220 C-fokra. A zöldségraguhoz keverjük a tört burgonyát, sózzuk, borsozzuk és a kivájt burgonyákba púpozzuk.

Kikenünk vajjal/margarinnal egy nagyobbacska tűzálló tálat, belerakosgatjuk a töltött burgonyákat, tetejükre kenjük a maradék vajat/margarint, megszórjuk a sajt felével és a forró sütőben 30 percig sütjük.

Lapos tálra rendezzük, salátalevelekkel díszítjük és a maradék sajttal megszórva tálaljuk.

Változat: vaj/margarin és sajt helyett süthetjük baconszeletekkel betakarva is.

Italajánlat: félszáraz rozé vagy fehérbor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.