Otthoni sütemény, egyszerűen

Táskákból is inkább a lekvárost...

A boltban is kapható, mégis, ha tudjuk, csináljuk meg magunk ezt a kiváló édességet: a lekváros táska ugyanis otthon készítve a legfinomabb.

2012.03.13 06:29ma.hu - Fotó: rongybabakonyha.blogspot.com

Az otthon készített sütemények általában jobb ízűek, mint a boltban kaphatók, ráadásul ízlés szerint válogathatjuk hozzájuk az alapanyagokat. A lekváros táska készülhet teljes kiőrlésű liszttel is.

Fotó: rongybabakonyha.blogspot.com

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 4 dkg élesztő
- 1 evőkanál méz
- 2,5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 15 dkg őrölt dió
- 15 dkg szilvalekvár

A felfuttatott élesztőt 45 dkg liszt közepébe öntjük, amit előzőleg a mézzel, a tejjel és kevés liszttel simára kevertünk. Az egészet jól összegyúrjuk, majd letakarva 15 percig pihentetjük.

1 evőkanál vajat hozzáadunk és az egészet összegyúrjuk. Letakarva 12 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután a maradék lisztet gyorsan össze-gyúrjuk a hideg vajjal és egy 20x20 cm-es tésztalappá nyújtjuk.

A vajas lapot a hűtőből kivett és kinyújtott tésztalap egyik felére fektetjük, a tésztát ráhajtjuk, a széleket megnyomkodjuk. Az egészet kinyújtjuk és felére összehajtjuk.

Ezt a műveletet négyszer megismételjük, közben 10-10 perces pihentetési időt tartunk. A tésztát kinyújtjuk és 12x12 cm nagyságú négyzetekre vágjuk.

A diót összekeverjük a szilvalekvárral és a négyzet közepére rakjuk. A négy sarkot középre hajtjuk, aranybarnára sütjük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.