Finom és még egészséges is

Hangulatjavító, fitt répatorta előzze meg az ünnepeket!

A tél a hideg, a nagy hócsaták és a hangulatjavító sütik időszaka. Egy finom és egészséges répatorta elkészítését javasolja a vizuális gasztronómia portáljának főszerkesztője, Varga Gábor mestercukrász.

2011.12.17 07:29ma.hu - Fotó: desszert.eu

A hűvös, borongós idő nem kell, hogy a hangulatunkra is rányomja bélyegét. Egy-egy finom étel még ilyenkor is segíthet, jó kedvre deríthet! Főleg ha nem csak finom, de egészséges is.

A jeges napok közeledtével egyre kevesebb lehetőségünk van friss vitaminforrásokhoz jutni. De ha kicsit jobban szétnézünk a kamrában, a zöldséges pultokon van egy zöldség, ami akár hóember orrként, akár sütemények alapanyagaként nagyszerűen funkcionál, kicsik és nagyok örömére.

A tél egyik kedvelt zöldsége a répa, amit ezúttal süteménybe javaslunk felhasználni. Varga Gábor mestercukrász egy kiváló répatorta receptet kínál, melynek még az elkészítése is nagyon egyszerű! Próbálja ki Ön is!

Fotó: desszert.eu

Hozzávalók 1 tortához:

300 g barnacukor
200 ml olaj
4 db nagy tojás
280 g liszt
100 g durvára tört dió
12 g sütőpor
1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
400 g reszelt sárgarépa
1 késhegynyi só
50 g olvasztott fehércsokoládé
1 db narancs reszelt héja

A mázhoz: 20 dkg natúr krémsajt reszelt répa 1 evőkanál vanília esszencia

Elkészítési idő 120 perc + 2 óra kihűtés

Elkészítés:

1. A répákat megtisztítjuk, lereszeljük, valamint egy 26 cm átmérőjű tortakarikát vékonyan kivajazunk, kilisztezünk.

2. A barnacukrot az olajjal alaposan elkeverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is.

3. Durvára törjük a diót, majd egy tálban összekeverjük a lisztet, durvára tört diót, sót, sütőport, fahéjat.

4. Ha összekevertük a szárazanyagokat, egy fakanállal a barnacukros masszához keverjük a lisztes keveréket, a répát, az olvasztott fehér csokoládét, és belereszeljük a narancshéjat is.

5. A kész masszát az előkészített formába öntjük, és előmelegített 165 C-os sütőben légkeverés nélkül kb. 80-90 perc alatt, légkeveréssel kb. 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát minden esetben alkalmazzunk! Ha kisült, teljesen hűtsük ki kb. 2 óra alatt, majd vegyük ki a sütőformából.

6. A tetejére szükséges krémhez a mascarponét keverjük ki egy kevés vanília eszenciával, és kevés reszelt répával, majd kenjük rá a kihűlt torta tetejére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.