Óriási ovációval ünnepelték

77 ezerért nézték Domingo halálát

Mivel senki sem képes úgy meghalni a Simon Boccanegrában, mint Plácido Domingo.

2011.10.28 18:29MTI

Évek óta nem látott olyan lelkes ovációt a londoni Királyi Operaház, mint amilyennel a közönség a világhírű spanyol énekest, Plácido Domingót köszöntötte az első fellépése negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett gálakoncerten csütörtök este.

"Ember nincs, aki egy rossz szót szólna róla az egész szakmában" - jelentette ki Rob Moore operai fotográfus, aki akkor is jelen volt, amikor Domingo 1971-ben először lépett színpadra a Covent Gardenben.

Fotó: MTI

A zsúfolásig megtelt operaház közönsége - még a 225 fontos (77 ezer forintos) jegyek is mind elkeltek - a 70 éves énekes három kedvenc Verdi operájának a fináléját hallgathatta meg. A tenorként megismert Domingo először az Otellóból idézett. Majd az utóbbi időben bariton szerepeket alakító sztár a Rigoletto és a Simon Boccanegra befejező áriáit énekelte.

"Lehet, hogy Domingo hangja már nem olyan teljes, mint ifjú korában, de drámai ereje a csúcson van. Senki sem képes úgy meghalni a Simon Boccanegrában, mint ő" - fogalmazott Adrian Hamilton, a The Independent című brit napilap szakírója elragadtatott kritikájában. Hozzáfűzte: Domingo az opera olyan nagysága, mint ma már kevesen az énekesek közül, és egyúttal olyan tapasztalt színész, amilyen valójában rajta kívül más nincs is.

"Hihetetlenül megnyugtató az énekessel dolgozni, mert a hangjában ott a történelem és az idő" - méltatta Domingót Antonio Pappano, az előadás karmestere, az operaház zenei igazgatója a gálakoncert után.

A spanyol művész a fellépés után adott interjújában elismerően beszélt a londoni közönségről, amely szerinte egészen különleges: tíz perc londoni taps felér 30-40 perc más színpadon kiérdemelt ünnepléssel, mivel "az igazán olyan, mint egy robbanás" - hangsúlyozta.

Az opera jövőjéről szólva Domingo leszögezte: "Hiszem, hogy mindig lesz opera, amíg csak a fogékonyság él az emberekben."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.