A fonott kalács nemcsak húsvétkor ízletes!

Végre tudni szeretné, hogy készül?

Ugyan nincs húsvét, a fonott kalácsot azonban máskor is szívesen bekebeleznénk - tudjuk meg, hogyan is készül.

2011.09.12 06:29ma.hu - Fotó: mithogyankell.hu - nosalty.hu

Tipikusan ünnepi étel a fonott kalács - azok kedvéért, akik máskor is szívesen megennék a maguk sütötte finomságot, eláruljuk, hogyan is készül!

Fotó: mithogyankell.hui

Hozzávalók:

- 1 kg "finomliszt" (szitálva)
- 1 dkg só
- 15 dkg porcukor
- 18 dkg olvasztott vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 citrom lereszelt héja
- 10-15 dkg, előzetesen beáztatott és kicsurgatott mazsola
- 5 dkg élesztő (nagy csomag szárított)
- kb. ½ liter (szükség szerinti mennyiségű) langyos tej
- 1 felkevert tojás a megkenéshez kb. 2 dl.

Langyos tejben elkeverünk 1-2 csomag vaníliás cukrot, 1 kanálnyi porcukrot és az élesztőt, majd megkelesztjük. Közben a lisztben elkeverjük a sót, porcukrot, tojás sárgáját, citromhéjat.

Amikor az élesztő kellően felfutott, a lisztes anyaghoz öntünk annyi tejet, hogy összeálljon és dagasztható legyen. Kézzel, vagy géppel kidolgozzuk. Mikor már szinte jó, hozzászórjuk a mazsolát s több részletben, folyamatos dagasztás mellett belecsorgatjuk az olvasztott vajat. (Mire ezt beledagasztottuk, a tészta szépen összeáll.)

Kilisztezzük a (kelesztő-) tálat, beletesszük a tésztát, a meleg, huzatmentes helyen, letakarva megkelesztjük. Amikor megkelt, újra, de már csak könnyedén átgyúrjuk, s újra megkelesztjük. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk és tetszés szerint formázzuk. (Csíkokra vágva feltekerhetjük briósnak, ekkor a megkenés után kristálycukorral megszórjuk).

Kalácshoz 3-4 ágban - alul 4, utána 3, a tetején 2 ágban megfonjuk, megkenjük, vágott mandulával, dióval is megszórhatjuk.

Kb. 200-220 fokosra állítjuk be a sütőt (nem kell előmelegíteni!), betesszük a tésztát és piroskásra sütjük. (A nagyobb kalácsot célszerű alufóliával letakarni, amikor pirulni kezd.)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.