Megbírságolták a világ egyik leghíresebb zenei fesztiválját

MTI/EPA/Hannah Mckay

Megbírságolták a glastonbury fesztivált, mert 2014-ben emberi szennyvízzel piszkította be egy folyó vizét műszaki hiba miatt.

Megalakult a Kultik Magyar Mozihálózat

A vidéki hagyományos mozik piaci hátrányban voltak a multiplex mozikkal szemben, mivel méretüknél fogva nem kapták meg azon kedvezményeket, amelyeket a multik.

Budapest belvárosába költözik a Müpa Hangjáték

A tavalyi siker után Budapest belvárosába költözik a Müpa Hangjáték nevű interaktív zenedoboz, amelyet május 28. és június 5. között bárki megszólaltathat a Madách téren.

OPEN UP! programsorozat indul az MKE hallgatóinak év végi kiállításához kapcsolódóan

Az eseménysorozaton a látogatók előtt megnyílnak az Andrássy úti és az Epreskert műtermei.

hirdetés

Kitűnő állapotban vannak a több mint százéves becovi borok

screenshot

Az egyes üvegeket 1890 és 1899 között töltötték meg a drága, többnyire francia eredetű nedűvel. A üvegek többségén az eredeti címke is megőrződött, így az ital származása pontosan azonosítható.

Tovább ássák Szulejmán sírját

Megkezdték a héten az I. Szulejmán török szultán síremléke (türbéje) melletti, feltehetően egy dzsámi és egy derviskolostor romjainak teljes feltárását magyar és török tudósok Szigetvár mellett.

Elhunyt Solténszky Tibor színházi dramaturg, rendező

freedigitalphotos/Chris Sharp

Solténszky Tibor a Színházi Dramaturgok Céhének olyan alapembere volt, aki széles műveltségéből, rádiórendezői gyakorlatából, alternatív csapatokat nevelő és őket rendező tehetségéből fakadó nagy tudásával, különleges empátiájával és szakértelmével mindenhol és mindenben segített pályatársainak.

Látta már rágógumi színűben New York nevezetességét?

Egy olasz fotósnak nem tetszett annyira a Central Park zöldje...

Premierre és határon túli vendégszereplésre készül a Frenák Pál Társulat

freedigitalphotos/Stuart Miles

Május végén Veszprémben mutatja be új darabját a Frenák Pál Társulat, de előtte még Erdélybe és Pozsonyba is elviszi az Európa-szerte nagy sikerrel játszott BIRDIE című produkcióját.

Virtuózok is fellépnek a budapesti Fesztiválakadémián

Három ifjú virtuóz is lehetőséget kapott, hogy együtt muzsikáljon a legnagyobb kamaramuzsikusokkal a Zeneakadémián a Fesztiválakadémia Budapest és a Virtuózok együttműködésében.

Szíriai metélt - avagy a muttikulti végnapjai: semmi sincs véletlen?

Európa újkori népvándorlása mint ha parancsszóra indult volna meg. K.T. Zelenay már kapható negyedik regényéből kiderül, ki, milyen céllal állhat a háttérben, és még az is, mi lehet a vége napjaink migráns áradatának. Konteózásból annyi legyen elég: az egészre mi magyarok tehetünk végleg pontot.

Dávid és Góliát harca - Presser Gábor beperelte Kanye Westet!

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Presser a New Slaves című 2013-as Kanye West-számban felhasznált dala, a Gyöngyhajú lány miatt indított pert a világsztár ellen.

Meghalt a volt Jugoszlávia első "filmsztárja"

Meghalt Velimir Bata Zivojinovic, az egykori Jugoszlávia legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, a régió első "filmsztárja".

Végső nyughelyére helyezték Gabriel García Márquezt

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Akaratának megfelelően a kolumbiai Cartagena de las Indiasban helyezték végső nyughelyére Gabriel García Márquez Nobel-díjas írót helyi idő szerint vasárnap este.

Cannes - Nemtetszéssel fogadta a sajtó a díjakat

Talán soha nem volt még annyira vitatott a zsűri döntése a cannes-i fesztiválon, mint vasárnap este. A díjkiosztót követő sajtótájékoztatón az újságírók huhogással fogadták a kilenctagú testületet, amelynek tagja volt Nemes Jeles László, a Saul fia Oscar-díjas film rendezője is.

A hetedik égig - Színházi nevelési előadás az identitásváltásról

freedigitalphotos.net/arztsamui

Az identitásváltás, a szülőtől való elszakadás és a hazatalálás témakörét járja körül a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Bohócok a Láthatáron Csoport A hetedik égig című színházi nevelési előadása.

Elvis Presley gitárja több mint 93 millió forintos összgért talált gazdára

EPA

Úgy tartják, a Gibson Dove márkájú hangszert Vernon Presley festette feketére, miután fia feketeöves karatés lett. Elvis egy észak-karolinai koncerten egy rajongónak ajándékozta a gitárt.

Munkácsytól Tóth Menyhértig címmel nyílt kiállítás Hódmezővásárhelyen

Munkácsytól Tóth Menyhértig címmel nyílt a Kovács Gábor Gyűjtemény remekműveiből összeállított kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban vasárnap.

Nemzetközi dalszerző versenyen díjazták Lajkó Félixet

freedigital/panuruangjan

A nemzetközi verseny Music Videos kategóriájának nyertese az ausztrál Flight Facilities lett a Clair De Lune című videóval.

Király Károly erdélyi magyar politikusról szóló könyv jelent meg

Király Ibolya úgy fogalmazott: azoknak az "egyszerű, névtelen embereknek" ajánlja könyvét, akik abban a korban is kiálltak fivére mellett, "amikor az abszurd volt a normális".

Tarolt az Angry Birds

Sony

A várakozásokat felülmúlva tarolt az amerikai mozis hétvégén az Angry Birds - A film, a Sony és a népszerű telefonos játékot gyártó finn Rovio közös produkciója.

Újabb részletek derültek ki Prince haláláról

Prince valószínűleg már hat órával az előtt halott volt, hogy holttestére rátaláltak.

Jelentős érdeklődés kísérte a varsói könyvvásár magyar programjait

freedigitalphotos.net/koratmember

"Minden várakozásunkat felülmúlták a rokonszenv-megnyilvánulások, mellyel a lengyelek a könyvvásár idei díszvendégét, Magyarországot fogadták."

Mátrai bornapokat rendeznek Gyöngyösön

Koncertek, néptáncegyüttesek műsorai és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket május 27. és 29. között Gyöngyösön a Mátrai bornapokon.

Az 1918 és 1920 közötti magyar-lengyel kapcsolatokat dokumentáló könyvet mutattak be

freedigitalphotos.net/koratmember

A Varga E. László történész, a 20. századi magyar-lengyel kapcsolatok kutatója által összegyűjtött és lengyelre lefordított mintegy 650 lapnyi, jegyzetapparátussal és a történelmi áttekintést nyújtó bevezetővel ellátott összeállítást a lengyel állami levéltár adta ki A két jó barát címmel.

Balkáni virtusok a Müpában

Utolsó felvonásához érkezett az idei évadban a Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est. Június 2-án, csütörtökön a Balkán-életérzés költözik a Fesztivál Színházba, olyan alkotók bevonásával, mint Boris Kovac és kamarazenekara, a New Ritual Group, a Sebő Együttes és vendége, Bognár Szilvia, Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő és író, valamint a Duna Művészegyüttes táncosai.

Átadták Az év Múzeuma és Az év Kiállítása díjakat

freedigitalphotos/dan

A gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára kapta Az év múzeuma 2015, a főváros IX. kerületében lévő József Attila Emlékhely Eszmélet című kiállítása pedig Az év kiállítása 2015 díjat a Múzeumok majálisán a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Alkalmi bélyeggel ünnepli a Magyar Posta a 25 éves Ökumenikus Segélyszervezetet

A bélyegképen a segélyszervezet logója látható, melyet dombornyomás tesz különlegessé.

Itt élned, halnod kell - 120 táncos lép fel a Hősök terén

freedigitalphotos.net/taesmileland

Az összesen 500 fős társulatot felvonultató előadás a magyar történelem formáló erejű eseményeit, személyiségeit és korszakait mutatja be a honfoglalástól egészen napjainkig.

Így még nem láthatta kedvenc jeleneteit: filmek, filmszínészek - és film-színek

Egy képzőművész színekre bontotta kedvenc filmjeinek jeleneteit. Színpaletta névű projektjében megfigyelhetjük, mennyire hatnak érzelmeinkre és gondolatainkra a színek.

Az életével játszó francia artista érkezik a Trafóba

screenshot

Biztosító kötél nélkül mászik fel a kifeszített köteleken és esik le Fragan Gehlker francia artista az Üres című újcirkusz-produkcióban.

Cannes - Jim Jarmusch filmjének kutyaszereplője kapta a Palm Dog-díjat

Jim Jarmusch amerikai rendező Paterson című filmjének kutyaszereplője, a Marvint alakító Nellie kapta meg pénteken posztumusz a legjobb kutyaalakításért járó Palm Dog-díjat (Kutya Pálma-díjat) a 69. cannes-i filmfesztiválon.

Cannes - Sean Penn filmje megbukott

freedigitalphotos.net/ponsulak

A sajtóvetítésen kihuhogták, az első kritikák pedig egyöntetűen lehúzták.

Dan Brown a fiatal olvasóközönség ízlésére szabja A Da Vinci-kódot

Az új, rövidített átdolgozást a 13 éves és annál idősebb korosztálynak szánják, megőrizve az eredeti történetet, amely Jézus Krisztus ma élő leszármazottainak elméletét boncolgatja.

Moldovai művészek kiállítása nyílt a Pesti Vigadóban

freedigitalphotos/Simon Howden

Tíz kortárs moldovai képző- és iparművész több mint száz alkotását bemutató kiállítás nyílt a Pesti Vigadóban.

Cannes - Díjat nyert egy magyar animációs rövidfilm

Megosztott harmadik díjat kapott pénteken Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban.

Elhunyt a Beastie Boys alapítótagja, John Berry

Getty images

Bár a zenész még csak 52 éves volt, hosszan tartó betegsége miatt már egy ideje hospice házban gondozták.

Június 3-án temetik Szentendrén Deim Pál festőművészt

A szertartás nyilvános részét a temető előtti Barcsay Jenő téren tartják, a sírnál csupán a szűk család búcsúztatja az életének 84. évében, súlyos betegség után elhunyt művészt.

Elhunyt Rajhona Ádám színművész

MTI/Kollányi Péter

A művészt pénteken hosszan tartó betegség után érte a halál.

Argentína lesz az idei Spanyol és Latin-Amerikai fesztivál díszvendége

Argentína lesz a díszvendége az idei Spanyol és Latin-Amerikai fesztiválnak, amelynek május 22-én a budapesti Darshan Udvar ad otthont.

Finálé fesztivállal zárja az évadot a Szegedi Nemzeti Színház

freedigitalphotos.net/Master isolated images

Az évad végének közeledtével is kínál különleges előadásokat hűséges nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, hétfőn kezdődik a Finálé Fesztivál, melyen békéscsabai, nyíregyházi és szabadkai vendégjátékokat láthat a közönség.

Hetven éven át őrizte titkát az auschwitzi táborból előkerült bádogbögre

Az ominózus bögre egyike azon tárgyaknak, amelyeket a németek koboztak el a második világháborúban az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba hurcolt emberek csomagjaiból.

Petőfi Zenei Díjat alapít a Petőfi Rádió

A díjat nyolc kategóriában adják át a közönség bevonásával, emellett lesz életműdíj és több szakmai díj a zenei háttéripar szeplőinek.

Kezdődik a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje Budapesten

freedigitalphotos.net/sura

Kilenc produkciót láthat a közönség szerdától a budapesti Thália Színházban a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, amelyre még kaphatók jegyek.

Tizenhárom alkotó részesült Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott, szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkák létrejöttét támogató ösztöndíj összege havonta 100 ezer forint egy éven keresztül.

Erdélyi körúton mutatják be Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét

freedigitalphotos.net/worradmu

Árpád-házi Szent Erzsébet 1207-ben született II. András és merániai Gertrúd harmadik gyermekeként.

Cannes - A francia Olivier Assayas nagy csalódást okozott

Kristen Stewart elmondta, hogy karrierje egyik "legnehezebb tapasztalata" volt a francia film forgatása, amelynek "végére teljesen kimerült és nagyon lefogyott".

Cannes - Vegyes fogadtatás a naturalizmus belga és Fülöp-szigeteki mestereinek

Shutterstock - Lili Graphie

Vegyes fogadtatásban részesültek szerdán a naturalista filmkészítés mesterei, a belga Dardenne testvérek és a Fülöp-szigeteki Brillante Mendoza legújabb alkotásai a 69. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Cannes - Félidőben a német versenyfilm a pontozási listák élén

A Toni Erdmann című német versenyfilm, Maren Ade vígjátéka vezette szerdán valamennyi francia és külföldi lap pontozási listáját a félidejéhez érkezett 69. cannes-i fesztiválon.

Itzhak Perlman is lemondta észak-karolinai koncertjét

Fb off

A transzneműeket és melegeket diszkrimináló törvény miatt már többek közt Bruce Springsteen, a Pearl Jam és Cyndi Lauper is hasonlóképp döntött.

Meghalt Kaján Tibor kétszeres Munkácsy-díjas karikaturista

freedigitalphotos.net/koko-tewan

Kilencvenötödik életévében hétfő délután meghalt Kaján Tibor kétszeres Munkácsy-díjas karikaturista, érdemes és kiváló művész.

Jamala magas állami kitüntetést kapott a győzeleméért

Petro Porosenko elnök az Ukrajna Népi Művésze elnevezésű magas állami kitüntetésben részesítette az országot képviselő krími tatár énekesnőt, Jamalát a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelméért.

Esperanza Spalding amerikai dzsessz sztár júniusban a MOMKultban

Napjaink egyik aktuális dzsessz sztárja, az amerikai Esperanza Spalding ad koncertet június 28-án a budai MOM Kulturális Központban.

Belvárosi sétát szervez Jókai Mór nyomában a FISZ

Jókai Mór és Laborfalvi Róza életének budapesti helyszíneit felölelő nyilvános belvárosi sétát szervez a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), amelyet első alkalommal május 28-án rendeznek meg.

Cannes - Francia portréfilm Zsigmond Vilmos operatőrről

FB Lumú

Nagy érdeklődés mellett mutatták be a közelmúltban elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőrről szóló francia portréfilmet a 69. cannes-i fesztivál Cannes Classics elnevezésű programjában.

Budapesten ad koncertet Ian Gillan, a Deep Purple egykori énekese

FB Official

Ian Gillan, a Deep Purple zenekar második felállásának frontembereként ismertté vált énekes november 8-án ad koncertet Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában.

Feldolgozáslemezzel tisztelegtek a 25 éves Quimby előtt

freedigitalphotos.net/Idea go

A Tükröm, tükröm című sokszínű anyagra, amely hétfőn jelenik meg, tizenhat felvétel került, köztük a Tudósoké, a Zubolyé, a Rackajamé, az Ivan & the Parazolé, a Romengóé és Sickratmané.

Új gasztronómiai fesztivál színesíti Békéscsaba programkínálatát

Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán.

Cannes - Két Magyarországon felújított filmet is levetítenek a fesztiválon

freedigitalphotos.net/ponsulak

Makk Károly Szerelem című filmje mellett a cseh Jindrich Polák 1963-ban készült Ikarie XB 1 című alkotását is bemutatják.

Prince újabb lehetséges örököse bukkant fel

Az énekes elhunyt féltestvérének unokájáról van szó.

Budapesten ad koncertet Ian Gillan, a Deep Purple egykori énekese

freedigitalphotos.net/pixomar

Az Ian Gillan sings Deep Purple című koncerten elhangzanak a legnépszerűbb Deep Purple-számok szimfonikus zenekari kísérettel.

Átadták a Várkonyi-díjat a Vígszínházban

freedigitalphotos/adamr

Páhány Dóra, a Vígszínház titkárságának tagja kapta a színház Várkonyi Zoltán-díját, amelyet a műszaki és adminisztratív dolgozóknak ítélnek oda a társulat titkos szavazása alapján.

Freddie ötödikként lép színpadra a döntőben

Ötödikként lép színpadra az Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti stockholmi döntőjében Freddie, aki Pioneer című dalával képviseli Magyarországot.

A Red Hot Chili Peppers duplázik Budapesten!

Twitter

Miután a múlt héten bejelentett szeptember 1-jei estre egy hét alatt minden jegy elfogyott, a csapat másnap, szeptember 2-án egy második koncertet is ad a Papp László Budapest Sportarénában.

Elhunyt Réz Pál irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő

Facebook/Magvető Kiadó

1951-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1989-től megszűnéséig a Holmi című irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Kiváló tanulmányokat írt, elsősorban a XIX. és a XX. század magyar és francia irodalmával foglalkozott.

Freddie döntős!

Bejutott Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) és a Pioneer című dal a 61. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este Stockholmban.

Rippl-Rónai egyik csendélete kelt el a legmagasabb áron a Kieselbach tavaszi árverésén

freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Rippl-Rónai József 1914-ben készült Stilizált virágok özöne című csendélete kikiáltási árának közel háromszorosáért, 95 millió forintért kelt el.

Gyomorműtéten esett át Karel Gott

A műtéttel lényegében befejeződött a cseh énekes korábbi onkológiai kezelése.

Elhunyt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész

A Kossuth-díjas festő- és grafikus, kiváló művész, a nemzet művésze, Szentendre város díszpolgára hétfőn hunyt el súlyos betegség után.

Sikeres volt Axl Rose beugrása az AC/DC énekeseként

MTI/EPA

"Milyen klassz itt lenni" - üdvözölte Rose a rajongókat, akik üdvrivalgásban törtek ki, amikor az énekes belekezdett az AC/DC olyan legendás dalaiba, mint a Back in Black vagy a Thunderstruck.

Kórusok éjszakája június elején 76 koncerttel

Több mint 500 énekhang szólal meg 76 koncerten a józsefvárosi Palotanegyed 15 különböző helyszínén június 4-én.

Pénteken kezdődik a négynapos Balatonfüredi Művészeti Fesztivál

freedigitalphotos.net/Master isolated images

A programok között a gyermekek és a kulturális különlegességet kereső felnőttek egyaránt megtalálják a számukra megfelelőt a 14. alkalommal megrendezendő fesztiválon.

Együtt énekelt ezer család

Ezer család énekelt együtt a Ringató Baráti Társaság Egyesület családi napján szombaton Budapesten, a Bálnában.

Látta-e már Budapestet éjjel?

A híres sanzont talán már csak bizonyos generációk ismerik - de így még biztosan nem látta senki fővárosunkat.

Belépés és regisztráció

Belépés:

regisztráció

Regisztráció:

belépés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.