James Cameron a Hold körül

Kilövik az űrbe az Avatar atyját

James Cameron, a Titanic és az Avatar című sikerfilmek amerikai rendezője Hold körüli útra indul egy orosz Szojuz űrhajón, és ezért kész 150 millió dollárt fizetni - jelentették a szerdai orosz lapok.

2011.06.08 09:07MTI

A Szojuzokat gyártó Enyergija állami korporáció már jó öt éve bejelentette, hogy kész űrturistákat Hold körüli útra vinni. Műszaki problémát ez nem okoz, megvan a Szojuz űrhajó, és megvannak a meghajtást biztosító rakéták, amelyek el tudják juttatni a Szojuzt a Föld egyetlen kísérőjéhez. Csak éppen jelentkező nem volt eddig: Cameron az első, aki megállapodott az orosz űrturizmus szervezésével foglalkozó amerikai Space Adventures céggel, és az utazás időpontját 2015-re tűzték ki.

Cameron valójában még választhat is két lehetőség közül. Az egyik változatban egyszerűen körülrepülheti a Holdat, s utána visszatérhet a Földre. Ez lényegében az Apollo-10 által 1969-ben megtett útnak felel meg, és egy hétnél valamivel tovább tart.

A másik lehetőség, hogy a Szojuz előbb a Nemzetközi Űrállomásra megy, csak ott kapcsolódik össze a meghajtórakétával és onnan indul a Hold felé. Ez az út mintegy három hetet vesz igénybe. Az utóbbi megoldáshoz a Szojuzt Föld körüli pályára kell állítani, és egy további Proton-rakétának el kell juttatnia az űrállomásra az út további részéhez szükséges meghajtóegységet.


A Komszomolszkaja Pravda című lap szerint az ár - 150 millió dollárt - nem is olyan magas, figyelembe véve az utazás bonyolult voltát, továbbá azt, hogy erre a célra rakétákat, meghajtóegységeket kell legyártani, és egy külön Szojuz is szükséges, mert némileg másnak kell lennie, mint az űrállomásra rendszeresen járó űrhajóknak.

A legutóbbi űrturisták, akik a Nemzetközi Űrállomásra tartó Szojuz "üres" helyeit vették igénybe, 40 millió dollárt fizettek útjukért, de ez a program egyelőre szünetel, amióta megnövelték az űrállomás legénységének létszámát, és nemigen van szabad hely.

A Space Adventures nem zárja ki, hogy két "Hold-turista" is utazhat, például egy orosz űrhajós irányításával, s ebben ez esetben a vállalkozásból profitra tehet szert az Enyergija korporáció, de egyelőre nem tudni, ki lehetne a második.

A lap emlékeztetett rá: a múlt század hatvanas éveiben a Szovjetunió lemaradt az Egyesült Államok mögött a Hold meghódításáért folyó versengésben, és végül nem tudott expedíciót küldeni a Föld kísérőjére. Most, ötven év elteltével a Szojuz lehet a Holdat körülrepülő első, turistákat szállító sétaűrhajó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.