Bachtól Kodályig szól a muzsika

Komolyzenei koncertek a Pécsi Tavaszi Fesztivál utolsó hetében

A főszervező Pécsi Kulturális Központ kitűnő programokat kínál a komolyzene iránt érdeklődőknek a Pécsi Tavaszi Fesztivál utolsó napjaiban.

2008.03.25 15:25ma.hu

Bach, Schubert és Kodály műveinek jut a főszerep, a Budapesti Vonósok, valamint kiváló pécsi kórusok tolmácsolásában. Kodály munkásságának köszönhetően a népzene is helyet kap – a folklórból merítkező kórusművek "eredetijét" a Muzsikás együttes szólaltatja meg. A koncertek sora stílszerűen a "tiszta forrás" és a komolyzene találkozásával kezdődik.

Március 29-i műsorukon a Muzsikás együttes tagjai a pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Férfikarával és a Mecsek Nőikarral közösen Kodály-esten szólaltatják meg a zeneszerző népzenei ihletésű műveit, valamint a darabok kiindulópontját képező népzenei hagyományt. Kodály gyűjtései során a Kárpát-medence számos vidékét bejárta, s eljutott a bukovinai székely falvakba is. Bár Moldvában nem készített felvételeket, ezúttal az ottani csángók eredeti népdalai is megszólalnak, a diószéni születésű Petrás Mária jóvoltából.

A folklorizmust a romantika követi a koncertnaptárban. Franz Schubert kamaraműveiból állították össze műsorukat a Budapesti Vonósok kiváló muzsikusai (Bánfalvi Béla, Papp Györgyi, Ludmány Emil, Botvay Károly és Oláh Miklós), melynek a "Schubertiada" címet adták. Az április 2-án hallható koncerten a B-dúr vonóstrió, az a-moll vonósnégyes, valamint a C-dúr vonósötös csendül fel.

A kamarakoncertet április 3-án egy nagyobb léptékű vállalkozás, Bach h-moll miséjének megszólaltatása követi. A grandiózus, két évtizednyi munka nyomán megszülető kétórás mű méltán tartozik a barokk egyházi zene kiemelkedő darabjai közé. Stílushű, a régizenei játékmódnak megfelelő előadásáról Kamp Salamon karmester, a Budapesti Vonósok, valamint a Pécsi Egyetemi Kórus gondoskodik. Szólót énekel Zádori Mária, Meláth Andrea, Megyesi Zoltán és Cser Péter.

A március 7-én, a Zeneakadémián ezzel az apparátussal már bemutatott mű ezúttal a Pécsi Bazilika falai között hangzik el. A komolyzenei koncertek sora a befejezéssel visszakanyarodik Kodály művészetéhez: a Bartók- és Kodály-műhely Pécsi Kórusokkal címet viselő ötnapos esemény zárásaként a két mester műveiben és azok hiteles előadásmódjában elmélyülő vendégkarnagyok vezénylik a város országosan elismert kórusait, a Palatinus Szálló Bartók-termében rendezett gálakoncerten.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.