Elment a díva

Harmincmillió dollárt remélnek a Liz Taylor-portréért

Elárverezik Andy Warhol pop-art művész Elizabeth Taylorról készített egyik portréját, amelyért a licitet bonyolító aukciósház szerint akár 30 millió dollárt is megadhatnak.

2011.03.24 19:47MTI

Andy Warhol 1963-ban vitte vászonra a Liz #5 címet viselő portrét, amelyet május 12-én New Yorkban bocsát árverésre a Phillips de Pury ház. A pop-art atyja "Elizabeth Taylor előtti ragyogó tisztelgésnek" szánta a képet - írta közleményében az aukciósház, kortárs művészeti részlegének vezetője révén hozzáfűzve, hogy a mű "valódi gyöngyszem".

Warhol több alkalommal is megalkotta a szerdán 79 évesen elhunyt hollywoodi díva portréját, a Liz #5 azonban kimagasló a darabok között. A nevető színésznőt kék háttér előtt, vöröslő ajkakkal, igéző szemekkel, fekete hajjal és rózsaszín bőrrel ábrázolta a művész.

A képről szólva a szakértő elmondta: "Warhol legjobb korszakából való, tökéletes, ragyogó színekkel, kifogástalan körülményekkel. Taylor klasszikus, mégis minden elemében metsző, pont olyan, mint amilyen a valóságban is volt, amikor Warhol 50 éve lefestette" - vélekedett Michael McGinnis.


A portré megtestesíti a pop-art művész legfontosabb témáit, hírnevet, gazdagságot, botrányt, szexet, halált és Hollywoodot - fűzte hozzá. Elizabeth Taylor - Marilyn Monroe és Jackie Kennedy mellett - Warhol egyik leghíresebb múzsája volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.