"Igen rosszhírű ember"

Csipetnyi kis szexbotrány: távozott a Nagyszínház balettigazgatója

Lemondott tisztségéről Gennagyij Janyin, a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója azt követően, hogy az interneten pornófelvételek jelentek meg, amelyeknek egyik szereplője - ahogyan finoman mondják - erősen hasonlít Janyinra.

2011.03.17 15:08MTI

Március elején megjelent egy új honlap, amely szinte pontos mása volt a világhírű operaház hivatalos honlapjának, és ezen szerepelt több száz ilyen fotó, amelyeket ráadásul sok ezer címre el is küldtek, elsősorban a színház művészeinek és más táncosoknak. Az orosz sajtó csütörtöki jelentései szerint egyáltalán nem világos, kinek állt érdekében a Nagyszínház és Janyin lejáratása.

A fotók eredeti volta nem nyert bizonyítást, de célját elérte az illető: Janyin távozott. Érdekes módon a botrány csak most szivárgott ki: a blogokban mélyen hallgatnak róla, az adott oldal és a vonatkozó linkek eltűntek.

Balettszakértők szerint Janyin egyszerűen provokáció áldozata lett.

Gennagyij Janyin úgy nyilatkozott, hogy már régen meg akart szabadulni tisztségétől, és most élt az alkalommal. Ugyanakkor továbbra is a Nagyszínház szólistája marad. Egyébként 1995 óta a társulat tagja, 2003 óta vezette a balettegyüttest és az egyik jelöltnek számított a balett művészeti vezetőjének tisztségére.

Egy ismert szentpétervári kritikus annak a feltételezésnek adott hangot, hogy Janyin csak az első áldozat, és a támadás a Bolsoj egész vezetése ellen irányul.

A Kommerszant című lap ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Anatolij Iszkanov, a Nagyszínház igazgatójának pozíciója meglehetősen gyenge, és hogy helyére Jurij Laptyev, a Mariinszkij színház operaénekese, rendező, a moszkvai és a szentpétervári konzervatórium professzora, elnöki tanácsadó, és Vlagyimir Putyin kormányfő régi ismerőse kerülhet.

Janyin helyét egyelőre Jan Godovszkij veszi át, aki szintén táncos, és akit szintén jelöltnek tekintettek a művészeti vezetői pozícióra. A színház igazgatója kijelentette, hogy a balettigazgatói tisztségre az egyik jelölt Maharbek Vazijev, aki 1995-2008 között a szentpétervári Mariinszkij operaház balettjét vezette, jelenleg pedig a milánói La Scala együttesének igazgatója. Vazijev milánói szerződése azonban csak jövő tavasszal jár le. Jelöltnek számít Jurij Grigorovics rendező és balettmester, valamint Nyikolaj Ciszkaridze, a színház sztártáncosa.

Az eddigi művészeti vezető, Jurij Burlaka szerződése kedden lejárt és senkit nem ért váratlanul, hogy távozott. Az igazgató keddre ígérte, hogy kijelöli Burlaka utódát, de ezt eddig nem tette meg.

Kritikusok szerint "Janyin tehetséges táncos, de igen rosszhírű ember, Burlaka pedig kiengedte a kezéből az együttest".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.