Kiállítás korlátok nélkül

Nemzetközi művészeti biennálé Indiában

A velencei biennále mintájára Indiában is nagyszabású nemzetközi művészeti kiállítást rendeznek, amely első ízben jövő januárban nyitja meg kapuit.

2011.02.19 11:22MTI

Az indiai biennále színhelyéül a szubkontinens déli részén, az Arab-tenger partján fekvő Kocsi és Muzirisz, egymással szomszédos városokat választották a szervezők. A három hónaposra tervezett művészeti eseményen hatvan külföldi művész mutathatja be munkáit.    
Bósze Krisnamacsári és Rijász Komú indiai művészek ötletének megvalósítását részben Kerala állam támogatja. A nagyszabású rendezvény helyszíneit Kocsi ipari telepein és Muzirisz patinás kikötőjének kiállítóhelyein rendezik be.

A képzőművészeket műfaji korlátok nélkül invitálják a bemutatkozásra, és olyan országok alkotóit is szívesen látják, amelyeknek - mint Pakisztánnak vagy Kínának - nincsenek túl jó diplomáciai kapcsolatai Indiával - hangsúlyozta Komú.

A biennáléra kevéssé ismert fiatal művészeket és tekintélyes alkotókat is hívnak. A sztárok részvételére már csak azért is számítanak, mivel nevük segíthet az először jelentkező rendezvény reputációjának megalapozásában. A résztvevők listáját a következő hat hétben szeretnék véglegesíteni.   

A koncepcióból és a tengerparti helyszínből fakadó kézenfekvő hasonlóságok ellenére Komú óvatosan kezelte a velencei biennáléval történő összevetést. "Nem mennénk bele a hasonlítgatásba. Kocsi ki fogja alakítani saját karakterét" - fogalmazott a keralai származású festő- és fotóművész.   

Mint mondta: a cél, hogy a kétmillió dolláros költségvetéssel számoló indiai biennálét a rangos velencei kiállítás, a baseli és a sanghaji művészeti vásár mellett jegyezzék a nemzetközi művészeti naptárban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.