66 művet adnak kölcsön

Goya, Velazquez és El Greco az Ermitázsba megy

A madridi Prado múzeum több tucat festménye, többek közt Francisco Goya, Diego Velázquez és El Greco alkotásai kelnek útra Szentpétervárra, ahol az Ermitázs falai között mutatják be őket a két világhírű képtár együttműködése keretében.

2011.02.07 18:38MTI

A spanyol intézmény 66 művét adja kölcsön az Ermitázsnak, a páratlan alkotások február 25. és május 29. között tekinthetők meg az észak-orosz városban a Prado az Ermitázsban című kiállításon, amelyet a spanyol-orosz év keretében rendeznek meg.

Az Ermitázs kincsei közül ősszel 170-et állítanak ki Madridban, ahol november 8-tól 2012. március 26-ig láthatják az Oroszországból érkező műveket az érdeklődők. Ez egy példa nélküli csereprogram, amelynek alapötlete az, hogy az egyik múzeum "beköltözik" a másikba - mondta hétfőn Miguel Zugaza, a Prado igazgatója.

Mint azt Mihail Piotrovszkij, a szentpétervári közgyűjtemény vezetője hozzátette, a két múzeum nagyon hasonlít, mindkettő fontos helyet foglal el országa történetében.

Az Ermitázsban február végétől látogatható kiállítást János Károly spanyol király és felesége, Zsófia királyné nyitja meg.

A Prado elsősorban a spanyol királyok portréiból, Velázquez, Goya vagy épp Tiziano alkotásaiból szemezgetett. A vallási témákat megjelenítő festmények Rubens, Raffaello, Murillo és El Greco munkáját dicsérik.

Az Ermitázs többek közt Caravaggio, Rembrandt, Rubens, Ingres és Watteau, valamint Monet, Cézanne, Renoir, Gauguin és Matisse képeit küldi ősszel Spanyolországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.