Tömegesen mentek Nofertitihez

Egymilliónál is többen voltak kíváncsiak a szoborra

Egymilliónál is több múzeumlátogató volt kíváncsi az Egyiptom által visszakövetelt Nofertiti (Nefertiti) 3500 éves mellszobrára tavaly a berlini Neues Museumban.

2011.01.27 08:38MTI

A felújított Neues Museum átadásának köszönhetően 2010-ben jóval többen, összesen 4,73 millióan keresték fel Berlin 16 állami múzeumát, mint 2009-ben, amikor 700 ezerrel kevesebb érdeklődőt számláltak - közölte a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány.

A Múzeumszigeten fekvő Neues Museum 2009 októberében nyitotta meg újra kapuit, 2010-ben 1,14 millióan váltottak jegyet, hogy megnézzék a páratlan kincseket, egyebek közt Nofertiti mészkőből készült büsztjét. A szomszédos Pergamon Múzeumban 1,04 millióan jártak.

Csökkent viszont az érdeklődést a belváros közepén fekvő sziget műcsarnoka iránt, az Alte Nationalgalerie kiállításait 364 ezren látták. Az Alte Museumot 362 ezren keresték fel.

A Nofertiti hovatartozása feletti, éleződő egyiptomi-német vitától függetlenül a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke, Hermann Parzinger egy szorosabb együttműködés lehetőségét ajánlotta fel Záhi Havvásznak, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács fejének.

Mint mondta, a két fél közös kiállításokat szervezhetne és érdemes lenne fokozni a közös munkát. Erről levélben is tájékoztatja az egyiptomi főrégészt. Parzinger újfent megerősítette, hogy Nofertiti világhírű mellszobra jogosan van Berlinben.

Álláspontja szerint a Havvász által a napokban küldött levél - amelyben Egyiptom a királyné büsztjének visszaszolgáltatását követeli Németországtól - nem tekinthető hivatalos, az egyiptomitól a német kormány felé irányuló kérelemnek.

Bernd Neumann kultúráért felelős államminiszter több alkalommal is kijelentette, nem fogják visszaadni a mellszobrot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.