Lechner, Gaudí és Horta alkotásaiból...

Fotótárlat az európai szecesszió híres építészeivel

Az európai szecesszió híres építészeinek "kerítéstárlatát" először Barcelonában, majd Budapesten, végül Brüsszelben mutatják be.

2011.01.21 11:37MTI

Art Nouveau címmel vasárnaptól látható Barcelonában, a Sagrada Família kerítésén az a fotótárlat, amely a magyar uniós elnökség alkalmából bemutatja Magyarország mellett Spanyolország és Belgium egy-egy híres építészét a szecesszió korából.

Az utazó fotókiállítás először Barcelonában az Antoni Gaudí építette Sagrada Família templom körüli kerítésen vasárnaptól február végéig, majd Budapesten, a Nemzeti Múzeum kerítésén március 17-től április végéig, végül májusban Brüsszelben a Városi Park kerítésén lesz látható.

Az Európai Unió elnökségét egymás után betöltő három ország egy-egy városának szembetűnő nevezetességeit, a szecesszió stílusában készült épületeit mutatja be Victor Horta brüsszeli, Antoni Gaudí barcelonai és Lechner Ödön budapesti alkotásain keresztül.

A három különböző és sajátos szecesszió között először ez a kiállítás teremt kapcsolatot - mondta el az MTI-nek Dávid Judit művészettörténész a szervező Hungarofest képviseletében.

Antoni Gaudí (1852-1926) tizenhat évesen érkezett Barcelonába, hogy tanulmányait ott folytassa. Harmincegy évesen építette első lakóházait és kezdte meg a munkálatokat a Sagrada Família templomon, amelyen villamosbaleset okozta haláláig dolgozott.

Barcelona arculatát a mai napig meghatározza Gaudí különleges építészeti stílusa. A Sagrada Família kriptájában helyezték végső nyugalomra. Lechner Ödön (1845-1914), a szecesszió sajátosan magyar változatát megteremtő építész német eredetű polgári családban született.

Historizáló, de inkább jellegzetes, színes kerámiával burkolt és díszített épületei meghatározták az osztrák-magyar kiegyezés (1867) után felvirágzó magyar városok építészetét. Victor Horta (1861-1947) előbb Gentben, majd 1881-1884 között Brüsszelben folytatott építészeti tanulmányokat. 1893-ban a Tassel-palota építésével szerzett hírnevet.

1912-től a Brüsszeli Művészeti Akadémián tanított, 1925-től a Belga Királyi Akadémia Szépművészeti Tagozatának igazgatója volt - olvasható a Hungarofest tájékoztatójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.