Ritka festmény került árverésre

Kalapács alatt Picasso szeretője

Pablo Picasso szeretőjéről, Marie-Therese Walterről 1932-ben festett portréja kerül kalapács alá a Sotheby's aukciósház februári londoni árverésén.

2011.01.15 13:01MTI

A kép értékét a szakértők 18,6 és 27,9 millió dollár (3,85 és 5,77 milliárd forint) közé becsülik.

A Sotheby's februárban az impresszionizmus, a modern és kortárs művészet több mint ötven remekművét kínálja az érdeklődőknek, az aukción szereplő tételek összértéke meghaladja a százmillió dollárt.

A legdrágább darab Picasso portréja. A színes portré egy fotelben ülve ábrázolja Marie-Therese Waltert, amint könyvet olvas. A festő és a nő éveken át titokban folytatott viszonyt, mert Picasso házas volt.

Marie-Therese Walter egészen a portré keletkezésének idejéig csak "rejtve" bukkant fel a mester művein.

A február 8-i árverésen kalapács alá kerül Salvador Dalí Paul Éluard költőről, a szürrealista mozgalom egyik központi figurájáról festett arcképe is, csakúgy, mint Joan Miró Femme című alkotása. Utóbbi értékét 1,4-1,9 millió dollárra (290-393 millió forintra) becsülik.

A Sotheby's február 10-i és 15-i árverése is csemegéket kínál a műértőknek, akik lecsaphatnak Francis Bacon egy festményére, amelyen Lucian Freud a főszereplő. A festmény 11-14 millió dollár (2,27-2,89 milliárd forint) közötti áron találhat gazdára.

Az aukciósház Andy Warholnak egy Marilyn Monroe-ról készített alkotását is felsorakoztatja, a mű értékét 3,1-4,6 millió dollár (641 és 952 millió forint) közé taksálják. Warhol hét éven át dolgozott a darabon.

Marie-Therese Walter, Picasso szeretője (fotó: webartacademy.com)

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.