Remek móka a gyerekeknek

Karácsonyi gyertyamártás a világörökségi ófaluban

Agyagedényben áll a megolvasztott paraffin a padon, a gyerekek pedig körülállják: kezükben kanóc, amelynek egyik végén ujjra akasztható kis hurok van, a másikon pedig nehezéknek borsónyi kődarabka.

2010.12.23 18:13MTI

Az agyagedény két oldalán egy-egy kis horganyzott vödörben hideg víz áll: miután a kanócot bemártották a paraffinba, ebben hűtik le, hogy aztán apránként gyertya hízzon a pamutszál köré.

A foglalkozást a hollókői Kézművesporta régi használati tárgyakkal és bútorokkal, no meg új, de az eredetiekkel azonos termékekkel berendezett tisztaszobájában Kiss Tünde népi játszóházvezető tartja.

" Zala megyéből költöztünk Hollókőre, mi voltunk itt az első betelepülők. Pár éve még gondot jelentett a falu elöregedése, a fiatalok elmentek a munka után, így kevés gyermek született…

Igaz, az utóbbi időben az elszármazottak közül elég sokan visszatértek. Mi a férjemmel megszerettük a környéket, a falu is befogadott bennünket, a két gyermekünk már itt született.

Szerencsére akadtak melléjük pótnagymamák, mert jól jön a segítség, amikor vigyázni kell rájuk. A mi szüleink messze élnek, három és fél óra az autóút. A gyerekek óvodába, iskolába helyben járnak."

Hogyan lesz valakiből népi játszóházvezető?

Ilyen iskolát végeztem Budapesten, a Hagyományok Házában. Az ország összes tájegységének népi játékaiból megtanultunk egy párat. Ott foglalkoznak a népi kismesterségekkel is, úgy mondják, a visszaoktatásukkal, mert napjainkra nagyon sok minden feledésbe merült éppen ott, ahol létrejött.

Aztán Hollókőben megalapítottam a Kézművesportát, mert hiányzott innen egy hely, ahol a világörökség részét képező ófaluval ismerkedő, kisgyermekes családok elfoglaltságot találnak. Itt nemcsak néhány népi kismesterség gyakorolható, hanem a régi, egyszerű, de ötletes gyermekjátékokat is kipróbálhatja a vendég.

Néha még az apukák és az anyukák is egészen belefeledkeznek egyikbe, másikba…

Volt a családban más kézműves is?

Fafaragó és bőrdíszműves. Régen a falusi ember életének természetes velejárója volt, hogy megcsinálja magának használati- és dísztárgyait. Ahogyan közeledünk a mi korunkhoz, persze egyre kevesebbet.

A nagymamám például készített régen csuhéból különféle tárgyakat, de amikor arra kértem, hogy tanítson meg rá, már nem emlékezett, hogyan kell. Ezért is van szükség a visszaoktatásra. Ami a gyertyamártást illeti, látványos és le is köti a gyerekeket.

A másik nagy előnye, hogy azonnal készen lesz, és a foglalkozás résztvevője haza viheti a keze munkáját, akár még a karácsonyfára is. Mi egy kőolajszármazékból, paraffinból készítjük a gyertyát, amely nagyobb tételben nem olyan drága.

Lehetne méhviaszból is, de annak ezer forint körül van kilója. Ahhoz, hogy gyertyát is lehessen mártani belőle, három-négy kilónyit kellene megolvasztani. Ilyen, méhviaszból készített világító eszközt régen is csak a gazdagok engedhettek meg maguknak, a szegények állati faggyúból készítették gyertyáikat. Utóbbit úgy hívták, hogy fokla.

A kanóc mindegy, hogy milyen, az a fontos, hogy természetes anyagból legyen. Mi száz százalékos pamutot használunk. A végére kell kötni egy kis kavicsot, hogy az első mártásoknál is lesüllyedjen a paraffinba. Később a nehezék levágható…

A gyertyamártó edény speciális eszköz?

Igen, égetett agyagból van, így megtartja a hőt addig, amíg a gyertya készen nem lesz. Vannak egészen másféle, nagyobb edények is, amelyek egyszerre több gyertya mártását teszik lehetővé.

Különben a gyertyacsonkokat is vissza lehet olvasztani, nem vesznek kárba. Viaszból vagy paraffinból karácsonyfadíszek is készíthetők erre a célra gyártott kaucsuk sablonok segítségével.

Gyorsan seprőnyél vastagságúra hízik a gyertya a gyerekek kezében. Arra azért vigyázniuk kell, hogy két mártás között ne hűljön ki teljesen a paraffin, mert akkor a rétegek szétválnak. Miután megfelelő méretű lesz minden gyertya, jöhet a díszítés: Kiss Tünde különféle szárított virágokat használ erre a célra.

Később két, még puha paraffinszálat összecsavarva örökzöld fenyőgallyat is elhelyez a gyertya közepén, hogy igazi karácsonyi ékesség legyen belőle.

A díszítés után még egy mártás következik, hogy a száraz virágokat, illetve a fenyőgallyat rögzítsék. A játszóházvezető munkájának fontos részét képezi a gyékény- és a csuhéfonás is.

Ezekből egykor sokféle használati tárgyat készítettek, a táskától a kanáltartóig, a szakajtótól a konyhai alátétig, de akár még karácsonyfadísz is lehet belőlük.

"Régen mindent hasznosítottak, közöttük olyan anyagokat is, amelyekre korunk embere szemétként tekint… Gyékényt ma már nem sokan dolgoznak fel, viszont a szomszédban, Rimóc község mellett találtam egy kis tavat, ott talán jövő nyár végén sikerül hozzájutnom nagyobb mennyiségű alapanyaghoz. A gyékényhez hasonlóan jól fonható a kukoricacsuhé és a rafiapálma rostja is. Utóbbit nem fogadják el magyar kézműves alapanyagnak, nem is zsűrizhető, mert Madagaszkárról származik. Viszont a gazdák már a 19. században is ezzel kötözték a szőlővesszőt, illetve használták még három-négy évtizede is, amíg a műanyag szál ki nem szorította. Ráadásul Benyovszky Móric személyében Madagaszkárnak magyar királya is volt, úgyhogy éppen bizonyítható lenne a létjogosultsága" - neveti el magát Kiss Tünde.

"A csuhé fonását gyakran összetévesztik a csuhébaba kötésével, de az igazi fonáshoz előbb egyfajta zsinórrá kell sodorni a kukoricacsuhét. Így még házicipő is készíthető belőle, bár ha azt víz éri, könnyen tönkremegy. Idén a sok eső miatt kevés a használható kukoricacsuhé is, a nagy része megpenészedett…"

Készen van az utolsó, a virág díszeket rögzítő mártás is, már csak a gyertya aljának egyenesre vágása és a csomagolás van hátra. Karácsonykor, amikor a fény visszatér a földre, néhány családnál olyan gyertyát is meggyújtanak a Belső-Cserhát két-három községében, amelyet a hollókői általános iskolában tanuló gyermek a saját kezével készített.

Akárhogyan nézzük is - ez külön értéket ad annak a parányi világosságnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.