Az irodának három alapítója van

Megnyílt az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Iroda

Megkezdi működését az Első Magyar Festmény és Műtárgyszakértő Iroda a Kieselbach Galéria keretében; az iroda három alapítója a galéria tulajdonosa, Kieselbach Tamás művészettörténész, Einspach Gábor igazságügyi műtárgyszakértő, valamint Molnos Tamás művészettörténész.

2010.12.10 11:34MTI

A magyar műtárgypiacon hiánypótló tevékenységet kezd az iroda, mert az elmúlt években megszűnt a műbírálati szolgáltatás a Magyar Nemzeti Galériában és a Szépművészeti Múzeumban, ahol bárki megvizsgáltathatta a birtokában levő műtárgyak eredetiségét és művészeti értékét - mondta Kieselbach Tamás.

Mint hangsúlyozta, az igény erre a tevékenységre megmaradt és egyre inkább fokozódik, mert külföldi műkereskedők, hazai gyűjtők is hiányolják azt a fórumot, ahol megbízható információhoz juthatnak a magyar műtárgyakkal kapcsolatban.

Einspach Gábor arról beszélt, hogy nem hatóságot hoznak létre, hanem a magyar festészetet igyekeznek "megtisztítani" a hamisítványoktól, mert ez külföldön rongálja a magyar művészet hitelességét.

A szóbeli véleményadás ingyenes lesz, a műtárgy vizsgálata 50-100 ezer forintba kerül, ha laboratóriumi vizsgálatot is végeznek, az pluszköltséget jelent.

Az MTI kérdésére Kieselbach Tamás azt mondta, kérésre segítenek a galériás kollégáknak, gyűjtőknek, kereskedőknek kedvezményt adnak.

Molnos Péter kitért arra, hogy 168 ezer fotót készítettek magyar festményekről, és hatalmas információhalmazt gyűjtöttek össze több száz kiállítással és művészeti könyvek kiadásával az eredetiség megállapításához. Elhangzott, hogy a múlt század harmincas éveiben előszeretettel hamisították például Aba-Novák Vilmos képeit.

A hamisítvány "kiszúrásához" az ő esetében segít, hogy Aba-Novák jó minőségű anyagokkal, ecsetekkel dolgozott, és ha a képen ecsetszőr ragadt a festékbe, gyaníthatóan nem eredeti művel van dolga az ítésznek.

Az átépítés első ütemének befejezése után az újranyitott galéria kiállítóterében bemutatták a Kieselbach Galéria harmadik, értékesítéssel egybekötött kiállításának anyagát, benne Munkácsy Mihály, Paál László, Perlrott Csaba Vilmos, Berény Róbert, Egry József, Dési Huber István, Czóbel Béla képeivel.

Aukció most sem lesz, csak ajánlójegyzéket adnak az érdeklődőknek. Kieselbach Tamás bemutatta a Szenvedély és tudás - Bedő Rudolf műgyűjteménye című albumot, amely a galéria kiadásában megjelent 23. kötet.

Bedő Rudolf módos, kiváló ízlésű polgár volt, a rejtőzködő műgyűjtők közé tartozott. Csontváry egyik felfedezője, öt jelentős műve volt a tulajdonában. Rippl-Rónai József és a nagybányai művésztelep több alkotója is a kedvencei közé tartozott.

Antik bútorokkal, ötvöstárgyakkal rendezte be múzeumi miliőt sugárzó otthonát, és gyűjteménye szinte egyedüliként vészelte át a viszontagságos XX. századot - tette hozzá a galériatulajdonos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.