Rajzos hétvége

Ámos Imre-mappa félmillió forint fölött

Sokan jöttek el, és sokan vásároltak is az Arte Galéria szombati, grafikai árverésén. Többször adtak százezer forintot vagy annál többet is egy-egy rajzért, sokszorosított lapért.

2010.12.04 19:17MTI

Az aukció csúcsa két művészalbum, Ámos Imre és Henri Matisse mappája lett. Jól járt, aki az ünnepek hangulatát, az áhítatot és emelkedettséget érzékeltető Zsidó ünnepek című Ámos-litográfiasorozatot megvette. 

Tizennégy olyan lapot kapott, amelynek mindegyékén ott a művész sajátkezű aláírása. Így nem tűnik soknak a félmilliót meghaladó, 550 ezer forintos leütés. 

A negyvenkét, színes litográfiát tartalmazó Henri Matisse mappát 280 ezer forintos kikiáltási áron szerezte meg valaki. Százezer forint fölötti összeget még többször leütöttek. 

Egy jellegzetes Kádár Béla-tusrajz, az 1928 körüli évekre datált Ló és lovasa 90 ezer forintról jutott 120 ezerre. Ugyanennyiért ütötték le a 44 ezer forintról indított Kondor Béla által szignált rézkarcot. Tízszeres emelkedést ért meg Rékassy Csaba 1970-es, Pálinkafőzde című szignált rézkarca. A játékos, groteszk, mozgalmas jelenettel túlzsúfolt kis lap 15 ezer forintról kezdett és 150 ezer forinton végzett. Ezzel az aukció legnagyobb licitemelkedését produkálta. 

Két Szalay Lajos-művet is meg lehetett venni. Ugyanaz a gyűjtő szerezte meg mindkettőt, a mester hagyatékából való, korai akvarellt 55 ezer forintért, és a késői datálású, kétoldalas tusrajzot 130 ezer forintért. Jó ünnepi ajándék lesz - mondta a gyűjtő, aki megvette Reich Károly karácsonyi akvarelljét, 100 ezer forintért.
 
Ez a kis festmény annak idején, 1980-ban megjelent az Új Tükör hetilapban.


Egyaránt 80 ezer forintot adtak Czóbel Béla ceruzarajzáért, egy lányportréért és Bortnyik Sándor 1922-es, szignált, színes szitájáért. Egy Kassák Lajos-kompozíció pedig 75 ezer forintig jutott. Megvették Gyarmathy Tihamér korai, 1947-ből való tusrajzát az Elemek egyensúlyát 60 ezer forintért, míg az 1961-es tus és filc technikájú Lovagló harcos 34 ezer forinton ment el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.